Z osrednjo prireditvijo obeležili 70 let Lovske družine Ljutomer

Na slovesnosti so bila podeljena številna priznanja

Prlekija-on.net, sobota, 13. junij 2015 ob 08:49

Osrednja prireditev ob 70-letnici LD Ljutomer

Lovska družina Ljutomer, ki v letu 2015 praznuje 70-letnico obstoja, je v petek, 12. junija, v Domu kulture v Ljutomeru, pripravila osrednjo prireditev ob tem visokem jubileju.

V pozdravnem nagovoru je najprej vse pozdravil starešina LD Ljutomer Gorazd Kuhar, slavnostni govornik je bil državni sekretar Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče, zbrane pa so nagovorili še županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope in predsednik Zveze lovskih družin Prlekija Anton Holc. Med drugim so na jubileju bili prisotni še poslanca v Državnem zboru RS Franc Jurša in mag. Aleksander Kavčič, predsednik Zveze lovskih družin Prekmurja Ludvik Rituper, policijski inšpektor in predstavnik PU Murska Sobota Boris Rakuša, pomočnik komandirja PP Ljutomer Alen Žunič, župnik Andrej Zrim, sosednje lovske družine, praporščaki, Križevski rogisti, ki lovce spremljajo na vseh prireditvah, sponzorji in donatorji ter ostali gostje.

Lovstvo v Ljutomeru ima bogato tradicijo, Lovsko društvo Ljutomer se omenja že pred prvo svetovno vojno, leta 1903. Med drugo svetovno vojno je društvo zamrlo ter se takoj po končani vojni, leta 1945 ponovno organiziralo in nadaljevalo svoje poslanstvo, tako da danes praznuje 70 let obstoja. Danes LD Ljutomer šteje 99 članov, povprečna starost je 60 let, najmlajši član je star 21, najstarejši pa 93 let. Kot je v nagovoru še omenil starešina, jih veseli, da se družini pridružuje vedno več mladih, tako da se za prihodnost ni bati. Ob jubileju so izdali tudi kroniko Lovska družina Ljutomer 1945 - 2015.

Na slovesnosti sta starešina in član izvršnega odbora Marijan Pihlar podelila tudi priznanja. Bronasto plaketo so prejeli Borut Ficko, Jože Filipič, Milan Gregorinčič, Slavko Kozar, Emil Kralj, Gorazd Kuhar, Marjan Lipovec, Branko Magdič, Marijan Pihlar, Robert Pregrad, Janko Senčar in Slavko Šut. Zlate plakete pa so prejeli Edvard Ljubec, Drago Ficko, Stanko Kapun, Stanko Karba ml., Jože Kralj, Emil Kuhar, Emil Pavličič, Franc Rajnar, Antun Raspor, Bojan Razlag, Miran Razlag, Dušan Šoštarič, Edi Štaman, Stanko Štelcl, Ivo Šumak in Dragan Zemljič.

Lovska zveza Slovenije je ob tem podelila tudi odlikovanje Red za lovske zasluge II. stopnje, ki sta ga iz rok predsednika Lovske zveze Slovenije prejela Ernest Fišinger in Dragan Zemljič.

Lovska družina Ljutomer se je na slovesnosti zahvalila Lovski zvezi Slovenije, generalnemu sponzorju Plinovodi d.o.o., Občini Ljutomer, Občini Razkrižje, Upravni enoti Ljutomer, Zvezi lovskih družin Prlekija, Zvezi lovskih družin Prekmurje, Zavodu za gozdove Slovenije OE Murska Sobota, PU Murska Sobota, Območnemu združenju upravljalcev lovišč Murska Sobota in Izpostavi RS za zaščito in reševanje, regijskemu centru za obveščanje. LD Ljutomer pa je ob jubileju prejela zahvale od Občine Ljutomer, Lovske zveze Slovenije, Križevskih rogistov, Lovske družine Gornja Radgona in Zveze lovskih družin Prlekija.

V kulturnem programu so nastopili Prleška godba DU Ljutomer, oktet Arion pod vodstvom Vita Žerdina, učenci 6. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer pod mentorstvom Romane Rožman Peša ter Križevski rogisti.

Po slovesnosti je sledila še pogostitev v galeriji, kjer so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo »LD Ljutomer skozi 70 let«, ki so jo ob obletnici odprli prejšnji petek. LD Ljutomer bo v mesecu avgustu pripravila še tabor za osnovnošolske otroke, kot vsako leto pa bodo sodelovali tudi na Prleškem sejmu. Prva izmed prireditev ob 70-letnici je potekala že v marcu, ko so v Termah Banovci pripravili lovski ples, v maju pa so pripravili Hubertovo mašo in dan odprtih vrat lovskega doma.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje