Prireditev ob 4. krajevnem prazniku KS Železne Dveri

Slavnostna govornica letošnje prireditve je bila dr. Natalija Ulčnik s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru

Prlekija-on.net, sobota, 13. junij 2015 ob 14:13
4. krajevni praznik KS Železne Dveri

4. krajevni praznik KS Železne Dveri

Krajevna skupnost Železne Dveri je v soboto, 13. junija, praznovala četrti krajevni praznik. Ob tej priložnosti so pri domačiji Franca Miklošiča v Radomerščaku pripravili slovesnost. Udeležila sta se ju tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in podžupan Janko Špindler.

Prireditev se je začela s pohodom z Miklošičevega trga v Ljutomeru, od koder so se pohodniki odpravili preko Radomerja proti domačiji znanega rojaka Franca Miklošiča v Radomerščaku, kjer je potekala osrednja slovesnost s kulturnim programom. Zdaj že tradicionalno srečanje in prireditev dokazujeta, da je Miklošičev pomen trdno zasidran v domači zavesti in da spomin nanj po obeležitvi 200-letnice njegovega rojstva leta 2013 ne bo preprosto ugasnil.

Zbrane sta uvodoma pozdravila predsednik KS Železne Dveri Marjan Munda in županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. Slavnostna govornica letošnje prireditve je bila dr. Natalija Ulčnik s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki se med vsemi pomembnimi ustanovami še posebej pogosto in aktivno vključuje v dogajanje v naši lokalni skupnosti.

V kulturnem programu so prisluhnili recitalu pesmi Toneta Pavčka z naslovom Pomembne stvari, ki so ga pripravili učenca Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer in dijakinji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, za glasbo pa je poskrbela vokalna skupina Pink. Nastopila je tudi skupina Künštni Prleki, ki je zbrane s svojima pesmima pospremila v prehod k neuradnemu delu praznovanja.

Leto nazaj so ob hiši zasadili in blagoslovili potomko najstarejše vinske trte iz Maribora, ki je med letom sicer zamenjala svoj prostor, vendar pa v Radomerščaku dobro uspeva.


Več v Kultura in izobraževanje