Slikarski svet Zdravka Dolinška

Trboveljčan iz Radencev razstavlja v Monoštru na Madžarskem

Filip Matko, nedelja, 14. junij 2015 ob 08:53
Slikar s prijatelji iz Radencev

Slikar s prijatelji iz Radencev

V razstaviščnih prostorih Zveze Slovencev na Madžarskem, ki domuje v isti stavbi kot slovenski hotel Lipa v Monoštru (Szentgotthard) na Madžarskem, svoja slikarska dela razstavlja Zdravko Dolinšek iz Radencev. Na otvoritvi razstave, 11. junija zvečer, ga je pozdravil kot organizator predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök, za kulturni del dogodka pa je z igranjem na harmoniko in petjem poskrbel Stanko Črnko iz Čepinec, vodja skupine ljudskih pevcev Gorički lajkoši.

Slikarja je predstavila Manja Šturm Dolinšek, ki je o svojem soprogu med drugim povedala: »Zdravko Dolinšek je po poklicu zlatar, graver inindustrijski oblikovalec, po rodu iz Trbovelj, ki se z likovno umetnostjo ukvarja že več kot pet desetletij. Svoj naravni talent za slikanje ter slikarske veščine je nadgrajeval z obiskovanjem tečajev na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Mentor mu je bil profesor Franci Novinc.Tako svoj talent nenehno bogati z raziskovanjem, izpopolnjevanjem in poglabljanjem likovnih znanj ter izraznih možnosti v formi in barvi. V njegovem delu lahko zasledimo več različnih stilnih stopenj in kategorij. Osrednje teme njegovega likovnega izraza so namenjene krajini, tihožitju in portretu, ki jih mojstrsko obvladuje v različnih slikarskih tehnikah: olju, akvarelu in akrilu.«

Te besede je v madžarščino prevajal kar Jože Hirnök, kot tudi oceno in kritiko likovne kritičarke Anemarije Stibilj Šajn, ki je o slikanju Zdravka Dolinška zapisala: »Slikar ima prefinjen občutek za estetiko in skladnost, ki sta neločljivo spremljala in zaznamovala njegovo poklicnodelovanje zlatarja in oblikovalca nakita ter ju je prenesel tudi v svoj slikarski svet. V njem razkriva navdušenje nad vsem lepim, kar mu je dano v vizualno doživetje in pripada predvsem krajinskim in tihožitnim motivom, pa tudi figuralnim temam. Kot ustvarjalec je odziven na vse novo in drugačno. Na ustvarjalnem popotovanju so vsa nova odkritja podrejena njegovim subjektivnim čutenjem in ustvarjalnim prizadevanjem, ki so se z leti raziskovanj, problemskih poglabljanj in iskanj lastnega likovnega izraza izkristalizirala v osebni stil likovnega nagovora.

Zdravko Dolinšek ima prirojen občutek, zaradi katerega mu uspeva opustiti tiste nadrobnosti, ki bi utrujale pogled. Uspeva mu naravno koloristično pestrost in glasnost rahlo umiriti in utišati s svojim stanjem duha. Prav tako pa tudi osvetliti, osončiti in popeljati gledalca v lahkotno prosojnost, intervenirati z drobnimi, premišljenimi kolažnimi aplikacijami ali s kančkom žive barvne esence razburkati misel, ki se spokojno sprehaja po poti odkrivanja in vsrkavanja lepot sveta. Zna, ker čuti izbrani motiv, ker premore osebno izkristalizirati visoke estetske norme. In ker se zaveda svojega poslanstva, ki ni v reproduciranju, ampak v avtorskem sporočanju, s tem pa v umetniškem preseganju.«

Otvoritvi je sledil ogled 30 razstavljenih del v olju, akvarelu in akrilu, kar so opravili domači obiskovalci, kot tudi slikarjevi prijatelji iz domovine. Razstavo slikarskih del Zdravka Dolinška si bo v Monoštru moč ogledati do konca julija.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje