Soside in plesalci FS Anton Krempl so gostovali v Tacnu

Mešani pevski zbor KUD Tacen je svečano obeležil visok jubilej, 40 let neprekinjenega delovanja

Branko Košti, četrtek, 18. junij 2015 ob 09:59
Prireditev Tacen bo pel

Prireditev Tacen bo pel

V Tacnu, kraju v prelepem okolju pod Šmarno goro, le dober streljaj od Ljubljane, krajani svoje kulturne ideje uresničujejo v okrilju Kulturno umetniškega društva, ki deluje že čez 50 let. Bogata kulturna dejavnost pa se je odvijala že pred 2. svetovno vojno, ko sta v Tacnu delovala dva zbora in sicer moški zbor »Zarja« ter zbor »Šmarna gora«. V okviru Krščanskega kulturnega društva Šmartno in pri Društvu kmečkih fantov in deklet v Gameljnah, je potekala živahna dramska dejavnost. Po končani vojni je gledališka skupina kot odsek delovala v okviru gasilskega društva, leta 1961 pa se je ta odsek osamosvojil in se preimenoval v Prosvetno društvo Tacen, danes pa se imenuje Kulturno umetniško društvo Tacen.

V društvu delujeta gledališka skupina in Mešani pevski zbor, kateri je v soboto, 13. junija, svečano obeležil visok jubilej, 40 let neprekinjenega delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili prireditev, katero so poimenovali preprosto: »Tacen bo pel«. In kot je lepa navada, jubileja niso praznovali sami, ampak so v goste povabili plesalce folklorne skupine in pevke ljudskih pesmi »Soside« KD Anton Krempl Mala Nedelja. Društvi namreč že vrsto let dobro sodelujeta in si izmenjujeta gostovanja.

Naslov slovesnosti je bil res primeren poteku prireditve, saj se je odvijala kar na treh lokacijah. Na prvem delu ob tacenski cerkvi sv. Jurija, je zbor predstavil nekaj pesmi, člani gledališke skupine so recitirali poezijo in spregovorili o nekdanjem življenju in obrti v kraju. Plesalca FS Mala Nedelja pa sta zaplesala »štajeriš«. Drugi del slovesnosti se je odvil v središču kraja, na prostoru med gostilno Košir in kavarno Dvor Tacen. Ob nekaj zapetih pesmih zbora so se v poeziji spomnili Koširjeve Franje in Levstika, plesalci pa so zaplesali »ober štajeriš«. Osrednja slovesnost, slavnostni koncert MPZ Tacen, z nastopom FS Mala Nedelja in pevk ljudskih pesmi »Soside«, ter podelitvijo priznanj za 5, 10, 20 in 40-letno sodelovanje v zboru, je potekalo pred gasilskim domom.

Slovesnost se je končala s pogostitvijo in veselim druženjem nastopajočih in obiskovalcev.

Foto: Janko Peršak


Več v Kultura in izobraževanje