Gradovi so starejši od nas - drugič

Ogled na rakičanskem letališču ter dvorcu Rakičan

Filip Matko, sreda, 24. junij 2015 ob 10:29
Ogled na rakičanskem letališču ter dvorcu Rakičan

Ogled na rakičanskem letališču ter dvorcu Rakičan

V torek, 23. junija, je deseterica zainteresiranih sedla v dva večja avtomobila pred DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci, ter se pod vodstvom prostovoljke Marije Erveš in ob spremstvu medicinske sestre Sandre Celec podala na ekskurzijo pod naslovom »Gradovi so starejši od nas«. Bil je to drugi takšen dogodek, kajti z obiskom gradu v Beltincih se je podobna aktivnost zgodila lani. Vendar je bila razlika velika, saj je letos v času ekskurzije ves čas deževalo.

Tokrat je bila ciljna točka Rakičan pri Murski Soboti. Najprej so se udeleženke in udeleženci ekskurzije odpeljali do letališča v Rakičanu, kjer jih je pričakal tamkajšnji upravnik ter vodja letalske šole Dušan Korc. V prvem letališkem hangarju so si ob strokovni razlagi ogledali športna letala, ki jih ima v lasti klub, nekatera letala pa so tudi v zasebni lasti. V drugem letališkem hangarju so posebno pozornost zbudila tekmovalna letala za akrobatske polete, domuje pa v tem hangarju tudi še starodobnik, letalo Utva, ki je bilo v uporabi nekdanje Jugoslovanske ljudske armade.

Na povratku je sledil postanek še na dvorišču dvorca - gradu Rakičan, ki bi naj bil izgrajen že v 15. stoletju ter po vpadih Turkov prenovljen v baročnem stilu. O njegovem pomenu in vlogi skozi čas je pripovedovala Nastja Flegar, animatorka Raziskovalnega izobraževalnega središča Rakičan, ki ima sedež v gradu. Udeleženke in udeleženci ekskurzije so si lahko ogledali turistične sobe (na voljo je 45 ležišč) v pritličju gradu, v prvem nadstropju gradu pa Modri salon in letos urejeno galerijo, kjer trenutno razstavlja svoja dela akademska slikarka Natalija Šeruga.

Po okrepčilu (sadje, sokovi, čaji, kava) v prenovljeni grajski restavraciji so udeleženke in udeleženci ekskurzije »pokukali« še v grajske hleve, kjer je v številnih boksih skupno šest kobil in devet konjev. Poleg organizirane šole jahanja upravljavci ponujajo tudi ježo turistom in ostalim obiskovalcem.

Stroške ekskurzije so si udeleženci »pokrili« iz lastnega žepa, k zmanjšanju stroškov pa je z donacijo svoje dodal prevoznik Denis Dominič s.p. iz Murske Sobote.


Več v Kultura in izobraževanje