Večer ob vinu: Mladi in vino

Gost večera je bil mladenič Tomaž Tomažič Letonja, ki se je udeležil štiridnevne poletne šole Enološki dnevi Slovenske Konjice 2012

Prlekija-on.net, sreda, 24. junij 2015 ob 21:58
Večer ob vinu: Mladi in vino

Večer ob vinu: Mladi in vino

Kulturno in izobraževalno društvo KELIH vsak mesec organizira Večer ob vinu. Gre za izobraževalne večere o vinu, ki vsakokrat izpostavijo določeno temo. Junijska edicija minuli teden je bila še posebej zanimiva, namenjena je bila mladim in vinu.

Miza v sejni sobi je bila naenkrat polna. Pripravljeni so bili kozarci za vino in vodo, knjižica in letak Kulturnega in izobraževalnega društva KELIH s sloganom Prava mera v glavi. Na mizi so bili tudi krožniki za prleški pogači, saj je gost večera prinesel ocvirkovico in kvasenico. Goste, ki so si mesto na Večeru ob vinu zagotovili s predhodno rezervacijo, je mamljiv vonj pogač že uvodoma prepričal, da je bila odločitev o prihodu na dogodek pravilna, tekom večera so jo le še potrdili.

Gost večera je bil skrbno izbran. Tomaž Tomažič Letonja je mladenič, ki se je udeležil štiridnevne poletne šole Enološki dnevi Slovenske Konjice 2012. To je bilo njegovo prvo izvenšolsko izobraževanje takoj po zaključku Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor. V društvu KELIH so že tedaj videli njegov potencial, videli njegovo željo po uspešnem delu v domači Gostilni Marta v Cvetkovcih in vinogradih, ki jih obdelujejo. Udeležba na poletni šoli Enološki dnevi je bila prava odločitev, je potrdil Tomaž na Večeru ob vinu, prva stopnica na poti osvajanja novih znanj o vinih in kulinariki. Vmes je že opravil prvo stopnjo izobraževanja za sommelierja.

Torej ni čudno, da se je po končani šoli znašel v vinogradu in gostilni. Z očetom sta prava sodelavca v kleti, Tomaž je navdušen nad delom, ki ga je v kleti potrebno opraviti. Pravi mladi vinogradnik in vinar je postal! Ob pokušini njihovih vin na Večeru ob vinu je povedal tudi svoje misli o mladih in vinu, kar je bila rdeča nit večera. Žalosti ga, da mladi sploh ne vedo, kaj pijejo, ko se odločijo spiti kozarec vina, da ne poznajo sort in bogatih okusov vin na Slovenskem.

Vsi prisotni na večeru so bili enakega mnenja. Prav žalostno je, kako se mladostniki vse prevečkrat opijajo z različnimi alkoholnimi pijačami, pri tem pa v veliki meri posegajo po žganih pijačah. Mag. Tjaša Kos, moderatorka večera, je s predstavitvijo izsledkov mednarodnih raziskav ESPAD in HBSC prisotne seznanila, da je problematika čezmernega pitja alkoholnih pijač v Sloveniji prisotna v veliki meri in da se kljub nekaterim velikim posameznim akcijam o tem premalo govori. Povedano je bilo, da se je pred leti med mladimi zelo veliko naredilo v zvezi s problematiko drog, tema čezmernega pitja alkohola pa je v Sloveniji premalo prisotna. Društvo KELIH je v minulih letih ravno zaradi tega izvajalo izobraževalne delavnice Mladi in alkohol, Mladi in preprečevanje zasvojenosti z alkoholom ter organiziralo poletno šolo Enološki dnevi.

Prav zato je bilo zelo spodbudno opazovati mladeniča pri odpiranju steklenic vina, njegovi predstavitvi in slišati njegovo mnenje glede mladih in vina. Tudi zato je bilo spodbudno opazovati mladenke, ki so bile prisotne na Večeru ob vinu, kako so poslušale, se vključevale v pogovor. Bilo jih je zanimivo opazovati, kako so pravilno prijele kozarec, ga zavrtele in zaznavale cvetico vina. In okušale odlično vino v majhnih količinah, ob odličnih prleških pogačah.

Zagotovo pa je minuli Večer ob vinu za organizatorja dobra popotnica za delo v prihodnje. Je dokaz, da so na pravi poti, na kateri bodo mladostnikom pokazali, da vino ni le alkoholna pijača, ampak je veliko, veliko več. Tudi zato z imenom KELIH društvo predstavlja kulturo, izobraževanje ter vinsko kulturo kot dragocenost in tradicijo na Slovenskem, predvsem na območju Prlekije.


Več v Kultura in izobraževanje