Krožkarji razpravljali o Dantejevi komediji

Poglobljene misli tudi ob zahtevnejših besedilih v knjigah

Filip Matko, četrtek, 25. junij 2015 ob 23:28
Literarni krožek DOSOR-ja

Literarni krožek DOSOR-ja

V okviru literarnega krožka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, se njegove članice in člani lotevajo tudi zahtevnejših besedil v knjigah, ki jih prebirajo. K temu jih usmerja voditeljica krožka, Bea Baboš Logar, kajti tudi sama poskrbi, da prispeva h kvalitetni razpravi.

Tako je pred dvomesečnimi poletnimi počitnicami, ki jih bodo izkoristili tudi DOSOR-jevi krožkarji, pripravila uvodno razpravo v dokaj zahtevno besedilo Dantejeve »Božanske komedije«. S tem je posegla v sam vrh svetovne književnosti, kjer se od začetkov do danes priznava pet genialnih piscev, velikanov književnosti: Homer, Dante, Cervantes, Shakespear in Goethe.

V uvodu je predstavila življenjepis Dante-ja Alighieri-ja (1265 - 1321), ki se je rodil v Firencah ter se že v mladosti ukvarjal s književnostjo in politiko. Povzpel se je na visok položaj v mestnem svetu, a v vojni med dvema strankama, gvelfi in gibelini, je bil med poraženci. Obsojen je bil na smrt, zato je pobegnil in se ni nikoli vrnil domov. Po eni izmed legend bi se naj skrival oziroma bival celo na slovenskih tleh, kajti v Tolminskih koritih nad reko Tolminko v bližini današnjega Tolmina je še dandanes zelo znana »Dantejeva jama«.

Še kot devetleten deček se je zaljubil v someščanko Beatrice Portinari ter ji ostal zvest tudi po smrti, kajti umrla je zelo mlada in je pesniku postala ideal ljubezni, milosti in vere. Prav njej je Dante posvetil ep »Božanska komedija«, ki opeva pesnikovo mistično potovanje skozi Pekel, Vice in Nebesa. Ta njegov ep ima zelo natančno zgradbo, vsak del obsega 33 spevov v tercinah, skupaj z uvodnim jih je sto.

Vendar Dantejeve besede komedija v epu ne moremo razumeti v današnjem pomenu te besede, kajti pesniku je pomenila veselje duše, ki po hudih preizkušnjah pride v raj. Je pa ob tem Bea Baboš Logar opomnila, da je v »Božanski komediji« pravzaprav zajeto vse znanje srednjega veka (teološko, zgodovinsko in kozmološko). Nastalo je na prehodu iz srednjega veka v renesanso, ki je začela odkrivati stari vek in lepoto umetnosti, tedaj se je začel preporod človeške misli. Vsi, ki so preučevali Danteja in njegovo delo, bilo pa jih je ogromno, do danes niso mogli ugotoviti, od kod Danteju tako obsežno znanje. Dante pa je bil tudi otrok svojega časa, strasten človek, ki je strastno ljubil in strastno sovražil. Veliko svojih sovražnikov ali nasprotnikov je utemeljeno, pa tudi neutemeljeno, kar »zmetal v pekel«, obenem pa pokazal naklonjenost tistim, ki so mu bili dragi ter jih spoštoval.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje