Župnijska Karitas Razkrižje obeležila 15-letnico delovanja

Ob jubileju so prejeli občinski grb, kot priznanje za 15 letno delovanje

Jože Žerdin, nedelja, 28. junij 2015 ob 13:36
15 let Župnijske Karitas Razkrižje

15 let Župnijske Karitas Razkrižje

Pred 15 leti je bila v obmejni župniji Razkrižje ustanovljena Župnijska Karitas, ki letos obeležuje visoko 15. obletnico delovanja. Osrednje praznovanje je potekalo v četrtek, 25. junija, v župnijski cerkvi sv. Janeza Nepomuka na Razkrižju.

O pomenu in 15 letnem delovanju sta spregovorila domači župnik msgr. Franc Režonja in voditeljica Župnijske Karitas Razkrižje Terezija Nemec. V 15 letih je Župnijska Karitas v župniji Razkrižje odigrala pomembno vlogo, kajti osrednja skrb je bila in je še vedno skrb za ostarele, bolne in onemogle in za tiste družine, ki zaidejo v finančno ali kako drugo stisko. Tako člani in članice Župnijske Karitas obiskujejo po domovih v župniji Razkrižje in po domovih za starejše župljane župnije, predvsem ob večjih praznikih.

V zadnjih letih so se uredili ob cerkvi in župnišču lepi prostori za delovanje Župnijske Karitas Razkrižje. V  teh prostorih je začutiti pridih dobrodelnosti, kajti Župnijska Karitas Razkrižje deluje na dobrodelni noti, kar so doslej že velikokrat dokazali z različnimi dobrodelnimi akcijami. V svojih prostorih zbirajo in razdeljujejo hrano za tiste, ki so pomoči najbolj potrebni. Tukaj jim pomaga tudi Škofijska Karitas Murska Sobota, veliko paketov hrane pa dobijo iz naslova Evropskih skladov. Organizirajo tudi različne delavnice, kot je denimo pletenje adventnih venčkov.

Ob jubileju je Župnijski Karitas Razkrižje čestital in izročil občinsko darilo župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Izročil jim je občinski grb, ki ga krasi Ivanov izvir pitne vode, šest vodnih curkov, ki se iztekajo v odprte dlani, kar pomeni odprtost razkriških ljudi, ki povezujejo vasi razkriške občine, romarsko cerkev sv. Janeza Nepomuka, kar pomeni več desetletna prizadevanja za ohranitev in uveljavitev slovenskega jezika v cerkvi in celotni sedanji župniji in občini Razkrižje, v spodnjem delu grba pa je latinski križ, ki predstavlja vernost tukajšnjih ljudi. Darilo ob jubileju je prejela članica Župnijske Karitas Razkrižje Sonja Žižek.

Ob jubileju so še pripravili kulturno umetniški program v katerem so nastopili glasbeniki, ki so na različne glasbene instrumente zaigrali skladbe različnih skladateljev in s tem polepšali jubilejno praznovanje. Vsak, ki se je udeležil tega praznovanja pa je v spomin prejel podobico Srca Jezusovega s posvetilom 15 let Župnijske Karitas Razkrižje in 25 let Slovenske Karitas, kajti mesec junij je posvečen Srcu Jezusovemu.


Več v Kultura in izobraževanje