Vaše ime bo za vedno zapisano v zgodovino

»Darujte vsaj 20 € dobrodelni organizaciji po svoji izbiri in vaše ime bo za vedno vgravirano v veličastno stekleno skulpturo!«

Prlekija-on.net, petek, 3. julij 2015 ob 12:12
Skulptura

Skulptura

Pred kratkim se je v Sloveniji začela dobrodelna akcija v okviru projekta »Your Name Forever«, pri kateri sodeluje deset slovenskih dobrodelnih organizacij in humanitarnih društev. Vsakdo, ki bo katerikoli izmed sodelujočih organizacij ali društev daroval vsaj 20 evrov, bo za vedno zapisan na skulpturi, posvečeni dobrodelnosti. Vse donacije gredo v celoti (100%) in neposredno na račune teh organizacij, vsaka organizacija bo zbrana sredstva namenila za točno določen namen, naveden v javno objavljenih pogodbah.

Organizacije in društva, katerim lahko darujete so: Rdeči križ Slovenije, Slovenski karitas, Slovensko društvo hospic, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Društvo Vesele nogice, Humanitarno društvo Hrana za življenje, Društvo SKAM, Zavod Nazaj na konja, Lajka - društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski in Društvo za zaščito živali Pomurja.

Rdeča nit projekta je dobrodelnost in vzpodbujanje ljudi k darovanju in pomoči ljudem v stiski. Daruj in se za vedno zapiši v zgodovino! Daruj in tvoje ime bo za vedno zapisano na monumentalni skulpturi, posvečeni dobrodelnosti, ki bo postavljena v Mozirju, v idilični Sloveniji sredi Evrope.

Prav gotovo vsak, ki daruje, daruje iz srca. Največja nagrada je notranje zadovoljstvo in prav nihče ne pričakuje posebne zahvale za svojo pomoč. A pri tem projektu gre za nekaj več: za sodelovanje pri projektu, ki lahko pomaga Sloveniji. Z imenom ali posvetilom, pozitivno mislijo, ipd. na skulpturi boste samo potrdili, da vam ni vseeno za Slovenijo. Če ne vi, bodo vaši potomci prav gotovo obiskali skulpturo in se ob tem spomnili, da ste sodelovali pri tem projektu. Ne pozabite, vi ne financirate izgradnje skulpture, vaša donacija gre v celoti izbrani dobrodelni organizaciji!

A dobrodelnost je samo en, sicer bistven in osrednji del projekta. Projekt je zastavljen širše, njegov cilj je polega zbiranja sredstev za pomoči potrebne tudi promocija Slovenije na globalni ravni z enim samim ciljem: milijon novih turistov v Sloveniji samo na podlagi tega projekta. Projekt se bo namreč postopoma širil v tujino, ne samo v sosednje države, ampak po vsem svetu. Ta promocija je spretno skrita v osnovni ideji in sporočilu projekta in se ne izvaja direktno - projekt namreč ne promovira naravnih in kulturnih lepot Slovenije, kot to počnejo prav vse države na tem svetu, vključno s Slovenijo. A kljub temu se bo govorilo in pisalo o Sloveniji (brezplačna promocija) in, kar je najpomembneje, novi turisti bodo v Slovenijo prihajali samo zaradi tega projekta.

Kako iz nič narediti novo svetovno turistično atrakcijo, ki bo v Slovenijo privabljala množice turistov?
V medijih beremo, da Slovenija za promocijo v tujini potrebuje 20 in več milijonov €. Tega denarja država nima. Kako lahko pomagamo državi (nam!) mi, posamezniki, državljani?

Tako, da v Sloveniji naredimo novo turistično atrakcijo, ki bo sama privabljala turiste. Drugačno od vsega videnega, z izredno pozitivnim sporočilom in hkrati povezano s slovensko naravno in kulturno dediščino - čebelo.

Glavni cilj tega projekta je, poleg zbiranja donacij, iz nič ustvariti novo turistično atrakcijo, ki bo poleg tega, da bo edina takšne vrste na svetu, da bo edina na svetu, kjer bo sodelovalo toliko ljudi, nosila tudi globlji pomen in sporočilo: da lahko mali ljudje naredimo velike stvari, če stopimo skupaj. Takšna turistična atrakcija bo generirala zanimanje v svetovni javnosti, kar pomeni brezplačno promocijo Slovenije in večje število turistov, ki bodo prav zaradi tega obiskali Slovenijo. Predstavljajte si, da ste iz ZDA in se odločate za potovanje v Evropo: odločate se med recimo Francijo in Slovenijo. Darovali ste 20 € in vaše ime je zapisano na skulpturi o kateri se veliko govori. Ste prepričani, da se lahko uprete skušnjavi in NE obiščete skulpture, poiščete svoje ime, se slikate pred njim in to objavite na družabnih omrežjih. Se vam ta ideja še vedno zdi neumna?

Kdo bo financiral izgradnjo skulpture? 
Najprej slovenska podjetja in podjetniki, ki bodo zagotovo prepoznali, da se jim enostavno splača sodelovati in sicer zaradi večje prepoznavnosti, družbene odgovornosti in večje prodaje, ki bo sledila.
Ko bomo s projektom prodrli v tujino, bodo izgradnjo skulpture financirala tudi tuja podjetja. Zamislite si to: tuja podjetja nam bodo financirala izgradnjo spomenika, ki nam bo prinašal nove turiste in s tem denar. Zanimivo, mar ne?

Od vas je odvisno, koliko sredstev bomo zbrali za slovenske dobrodelne organizacije in kako velika bo posledično »slovenska« skulptura. Ko bomo imeli nekaj konkretnega (del zgrajene skulpture postavljene na lokacijo) za pokazati, bomo vsi skupaj »napadli« tujino. Skoraj vsak od vas pozna nekoga v tujini - če bomo takrat ponovno združili moči, bomo v enem tednu na naslovnicah vseh glavnih svetovnih medijev. Na tak ali drugačen način bomo našli povezave do svetovno znanih imen, ki bodo podprla ta projekt. In v roku nekaj mesecev bo en od ciljev dosežen: zbrati 10 milijonov USD in postaviti največjo stekleno skulpturo na svetu. Mediji vsepovsod po svetu so lačni novih zgodb. Če je ta pozitivna in združuje, jo bodo z veseljem objavili.

Zaradi inovativnega pristopa in celotne zgodbe se projekt ne bo končal po zaključeni šestmesečni kampanji. Projekt bo postal del zgodovine, kar pomeni stalno prisotnost v svetovni javnosti tudi po zaključeni kampanji. Že samo ta prisotnost bo prinašala večjo prepoznavnost Slovenije kot vse plačane promocije slovenskega gospodarstva in turizma skupaj.

Najlepši del tega projekta pa je, da lahko vsi pridobimo. Donatorji darujejo kot običajno, pa še nekaj dobijo za to - zapis v zgodovino. Dobrodelne organizacije prejmejo nujno potrebna sredstva. Podjetniki financirajo izgradnjo skulpture v zameno za oglaševanje, ker se jim bo to izplačalo v obliki večje prodaje. Mediji širijo zgodbo in ostanejo zapisani v spominu kot podporniki projekta - zanimive in pozitivne zgodbe pritegnejo, kar se pozna pri večjem številu bralcev in/ali gledalcev. Slovenija je deležna brezplačne in izredno pozitivne promocije v svetu, kar prinese večje število turistov, ti pa pomenijo svež in nujno potreben denar.

Vsi skupaj tako rekoč iz nič ustvarimo nekaj trajnega in pomembnega za Slovenijo in tudi za celo človeštvo. Čisto vsak med vami je lahko del te zgodbe. Tudi zaradi tega je moto tega projekta: »Skupaj lahko naredimo svet boljši!«

Poziv avtorja projekta in pobudnika dobrodelne kampanje »Your Name Forever« prav vsakemu od vas:

»Dokažimo svetu, da zmoremo!
Dokažimo svetu, da lahko Slovenci ne glede na razlike med nami (katere nekateri nenehno podpihujejo), stopimo skupaj in naredimo nekaj velikega. Tu dajem pobudo in orodje, s katerim lahko ponesemo naše sporočilo v svet: nič ni nemogoče, tudi čisto navadni ljudje lahko stopimo skupaj in s sodelovanjem spremenimo svet na bolje. Kot prispodoba tega je osrednji »igralec« te zgodbe čebela, ki simbolizira prav to, da lahko skupaj naredimo veliko.

Daj in boš prejel! Ne moremo pričakovati, da bomo s to idejo osvojili svet, če najprej sami ne bomo naredili niti koraka. Ne moremo pričakovati, da bodo turisti drli k nam, če jim ne bomo dokazali, da smo za to pripravljeni nekaj storiti. Prav vsak med nami, ki mu ni vseeno za našo domovino!

Nehajmo se sami omejevati z "ni mogoče". Kako bomo vedeli, da ni mogoče, če nismo poskusili? Trdno sem prepričan, da je mogoče s tem projektom postaviti Slovenijo na zemljevid sveta in to v zelo pozitivni luči. Nihče, nikjer in nikoli še ni naredil kaj takega: spomenik dobrodelnosti, ki ga bodo »zgradili« ljudje iz vsega sveta in ne kakšna inštitucija.

Nisem Bono (iz skupine U2), ne poznam vplivnežev ne doma ne v tujini, ki bi pomagali pri preboju in širjenju te zgodbe. Sem navadni "Janez" in trdim, da lahko s pomočjo veliko navadnih "Janezov" naredimo odmevno zgodbo in uresničimo vse cilje tega projekta. Mi, navadni ljudje lahko spremenimo svet, če stopimo skupaj!

"Če nečesa ni še nihče naredil, to še ne pomeni, da se tega ne da narediti." - dokažimo svetu, da je možno premikati meje mogočega!
"Če delamo nekaj vedno na enak način, bo tudi rezultat vedno enak." - poskusimo z drugačno promocijo Slovenije. Zagotavljam vam, da se bo ta projekt zapisal v zgodovino. Posledica tega bo trajna brezplačna promocija Slovenije!

Pristopite k projektu in pomagajte po najboljših močeh. Ne boste pomagali meni, pomagali boste našim otrokom, katerim zapuščamo bremena naših napak.«

Marijan Ogorevc


Več v Slovenija