Prebežnike prepeljali v Postojno; helikopter nad našimi kraji opravljal le rutinski polet

Skupina beguncev je iz Hrvaške na poti proti Sloveniji, eni peš, drugi z vlakom, v skladu s šengenskimi pravili pa jih bo Slovenija vrnila nazaj na Hrvaško

Prlekija-on.net, četrtek, 17. september 2015 ob 22:092
Okoli 250 beguncev je z vlakom prispelo v Dobovo

Okoli 250 beguncev je z vlakom prispelo v Dobovo

Na Hrvaško je samo v sredo prišlo blizu 10.000 prebežnikov, kjer jih nameščajo v center za tujce in druge razpoložljive objekte, ki so se hitro napolnili zaradi velikega navala. Po poročanju hrvaških medijev so skupine s po več 100 prebežniki peš nadaljevale pot proti Sloveniji. Novinarjem so tako prebežniki odkrito priznali, da je njihov naslednji cilj Slovenija in mejni prehod Bregana.

Po poročanju TV Slovenija je na mejni prehod Obrežje ob 16. uri prišla prva skupina petih beguncev iz Sirije. Peterica je zapustila sprejemni center v Zagrebu in se z avtoštopom pripeljala do meje na Obrežju, kjer je še ostala na hrvaški strani.

Na železniški mejni prehod Dobova pri Brežicah je medtem prispel mednarodni vlak Beograd-Zagreb-Ljubljana, na katerem je bilo okoli 300 prebežnikov, ki jih je policija popisala. Po mejnemu pregledu skupnih slovensko-hrvaških policijskih enot je bil 150 prebežnikom v skladu s šengenskimi pravili zavrnjen vstop v Slovenijo, ker niso imeli urejenih papirjev in bodo vrnjeni nazaj na Hrvaško. Ponoči so policisti pri prečkanju zelene meje na območju Obrežja prijeli približno sto prebežnikov.

Pri mejnem prehodu postavili 40 šotorov
V Zgornjem Gruškovju v občini Podlehnik so gasilci PGD Videm, Tržec, Žetale, Leskovec in Podlehnik postavili 40 šotorov za potrebe beguncev.

Ljutomer preletaval helikopter
Zvečer okoli 21. ure pa je Ljutomer nizko preletaval helikopter. Dobili smo kar nekaj vprašanj, kaj se dogaja, saj so ljudje povezali prelet helikopterja z aktualnim dogajanjem glede begunske krize. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je šlo za helikopter Bell 206 Slovenske vojske, ki je upravljal rutinske polete, ki so ob četrtkih. Slovenska vojska pa je glede na situacijo v pripravljenosti. V spodnjem videu si lahko ogledate oz. poslušate, kako je helikopter preletaval naše kraje.


Več v Črna kronika