Uspeh slovenskih oračev na svetovnem prvenstvu na Danskem

Igor Pate je v kategoriji oranja z obračalnim plugom zasedel 6. mesto, Jure Filak pa v oranju s plugom krajnikom 13.

Prlekija-on.net, torek, 6. oktober 2015 ob 09:19
Igor Pate je v kategoriji oranja z obračalnim plugom zasedel 6. mesto, Jure Filak pa v oranju s plugom krajnikom 13.

Igor Pate je v kategoriji oranja z obračalnim plugom zasedel 6. mesto, Jure Filak pa v oranju s plugom krajnikom 13.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je sporočila, da sta se na svetovnem prvenstvu v oranju, ki je letos potekalo na Danskem, slovenska predstavnika – Igor Pate in Jure Filak, lanskoletna zmagovalca državnega tekmovanja – v mednarodni konkurenci 58 tekmovalcev iz 29 držav odlično odrezala. Igor Pate je v kategoriji oranja z obračalnim plugom zasedel 6. mesto, Jure Filak pa v oranju s plugom krajnikom 13. Filak se je svetovnega tekmovanja udeležil drugič, Pate pa že devetič.

V kategoriji oranja s plugi krajniki je slavil Irec Eamonn Tracey, z obračalnim plugom pa je bil najuspešnejši Škot Andrew Mitchell. Letošnje svetovno prvenstvo je potekalo pod pokroviteljstvom njegove kraljeve visokosti princa Joachima Danskega. Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo potekalo v Angliji, slovenske barve pa bosta zastopala Igor Pate in Matej Sinic, zmagovalca letošnjega državnega tekmovanja, ki je v organizaciji ZOTKS potekalo v Bolehnečicih pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.


Več v Slovenija