Na glasbenem večeru v Ljutomeru obeležili 50 let Ljutomerskega okteta

V Ljutomeru se je odvil glasbeni večer v sklopu praznovanja 50 let Ljutomerskega okteta, z gosti, člani Slovenskega okteta

Prlekija-on.net, sobota, 31. oktober 2015 ob 13:28
Ljutomerski oktet je ob 50-letnici zapel tudi v sestavu prejšnjih in trenutnih članov

Ljutomerski oktet je ob 50-letnici zapel tudi v sestavu prejšnjih in trenutnih članov

V Domu kulture Ljutomer je v petek, 30. oktobra, potekal slavnostni, jubilejni koncert Ljutomerskega okteta z gosti, člani Slovenskega okteta. Ljutomerski oktet deluje neprekinjeno že od leta 1965. Od svojih začetkov pod vodstvom prof. Ivana Vrbančiča, ki ga je vodil do leta 1972, vse do jubilejnega koncerta ob 45-letnici - kar 38 let ga je vodil Mirko Prelog - je Oktet opravil izjemno kulturno poslanstvo v Ljutomeru, širom po Sloveniji in tudi izven domovine.

Od leta 2010 deluje oktet v prenovljeni sestavi Bojan Ferenc, Dejan Kolarič, Tihomir Babič, Igor Golob, Dušan Prelog, Marko Jureš, Marko Rus, Peter Beznec in Simon Maroša pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga. V prvi vrsti nadaljuje in skrbno neguje tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi. Posega tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe, od renesance in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature.

To je bil že tretji glasbeni večer v sklopu praznovanja v letošnjem, jubilejnem letu. Prva je bila izvedena v mesecu aprilu skupaj z društvom KD Ivan Kaučič - "Te se sunce v srci smeje.", druga pa v juniju, ko so se v Ljutomeru srečali okteti. Za 50-letno neprekinjeno delovanje, je Ljutomerski oktet letos februarja prejel tudi Miklošičevo nagrado.

Ljutomerski dom kulture je ob tem bil premajhen za vse, ki so hoteli biti priča temu jubileju, ob tej priložnosti pa so oktetu vzpodbudne besede za naprej namenili številni gostje in člani drugih oktetov in pevskih zborov. Med drugim je oktetu zahvalo ob 50-letnici podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, Mira Rebernik Žižek pa je v imenu JSKD oktetu podelila kipec, ki so ga doslej prejeli le še trije izvajalci. Večer sta povezovala Marja Dolamič in Branko Hrga, ki sta ob tem prejela zahvalo od okteta za vso pomoč skozi leta delovanja.

Na koncertu popotovanje skozi celoten čas delovanja okteta
Osnovno vodilo pri izbiri skladb, ki jih je oktet pripravil za slavnostni koncert ob 50-letnici delovanja, je bilo popotovanje skozi celoten čas delovanja okteta, poseben poudarek pa so namenili samim začetkom v letu 1965. V mozaik koncerta so seveda lahko zajeli le drobec izmed več kot 600 skladb, ki jih je oktet javno izvajal v vseh teh letih neprekinjenega delovanja vendar so se potrudili, da so med njimi vsaj nekatere izmed tistih, ki so članom okteta še posebej prirasle k srcu ali pa so pomenile kakega izmed mejnikov v delovanju okteta.

Na sporedu koncerta so bile tako kar tri skladbe iz prve sezone delovanja okteta, med njimi tudi skladba z naslovom Pelin roža, ki jo je na besedilo Cvetka Golarja uglasbil Peter Jereb. To je bila prva skladba, ki jo je oktet, slab mesec po ustanovitvi, zapel prav na pogrebu Cvetka Golarja.

Kot se za slavnostni koncert spodobi, so pripravili tudi krstno izvedbo novitete, ki sta jo za Ljutomerski oktet spisala, kar jim je še posebej drago, domačina Marko Kočar in Evgen Bibianko.

V zadnjem delu koncerta so dodali še nekaj živahnih skladb, predvsem novejšega datuma, ki jih oktet uspešno izvaja v zadnjih petih letih in so mladim pevcem še posebej prirasle k srcu. Ljutomerski oktet pa je ob 50-letnici zapel tudi v sestavu prejšnjih in trenutnih članov.


Več v Kultura in izobraževanje