Karol Grossmann na petek 13. dobil svoj doprsni kip v Ljutomeru

Na Glavnem trgu v Ljutomeru so pripravili slavnostno odkritje doprsnega kipa dr. Karola Grossmanna

Prlekija-on.net, petek, 13. november 2015 ob 19:35
Odkritje doprsnega kipa dr. Karola Grossmanna

Odkritje doprsnega kipa dr. Karola Grossmanna

Ob zaključku praznovanja Leta filma, ki je obeleževalo 110-letnico prvega slovenskega filma, je Občina Ljutomer, v petek, 13. novembra, na Glavnem trgu v Ljutomeru, pripravila slavnostno odkritje doprsnega kipa dr. Karola Grossmanna.

Avtorica kipa je akademska kiparka in slikarka Irena Brunec-Tébi, doprsni kip Grossmanna pa se je na aleji velikanov pridružil Radoslavu Razlagu in Francu Miklošiču. Septembra so slovesno odkrili tudi spominsko ploščo v čast Grossmanna pred njegovo hišo na Ormoški ulici 4 v Ljutomeru.

Dr. Karol Grossmann se je rodil v Drakovcih pri Mali Nedelji. Po poklicu je bil odvetnik, od leta 1901 pa je služboval v Ljutomeru. Bil je pionir slovenskega filma, leta 1905 je posnel svoja prva dva kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru, leto pozneje pa še tretji film Na domačem vrtu. Umrl je 3. avgusta 1929 v Ljutomeru. Danes se po Grossmannu imenuje odmevni mednarodni festival fantastičnega filma in vina, ki se vsako leto, že enajst let, odvija v Ljutomeru.

Zbrane so ob tem nagovorili županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, strokovni sodelavec Splošne knjižnice Ljutomer, OE Muzej, Anton Ratiznojnik, programski direktor Grossmannovega filmskega festivala, mag. Tomaž Horvat in avtorica kipa. Na dogodku sta bila prisotna tudi vnukinja dr. Karola Grossmanna dr. Meta Grosman in vnuk Boris Grosman, ki sta skupaj z županjo odkrila kip.

Kulturni program sta pripravili glasbeni skupini dijakinj in dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje