Štorklja gre tudi letos na desni breg reke Mure, prejela jo je Marija Fras

Pomurska turistična zveza je podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma

Prlekija-on.net, četrtek, 3. december 2015 ob 08:56
Marija Fras

Marija Fras

V torek, 2. decembra, se je v sinagogi v Lendavi odvijalo 20. Srečanje pomurskih turističnih delavcev. Po predlanski obuditvi srečanja, je tudi letos Pomurska turistična zveza podelila priznanja, plakete in kipec štorklje najzaslužnejšim na področju turizma. Štorklja gre tako kot lani, tudi letos na desni breg reke Mure, prejela jo je Marija Fras, podelil jo je Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije.

Navzoče sta poleg Barbare Kolenc, nagovorila še Peter Misja in mag. Anton Balažek, župan občine Lendava. Priznanja, plakete in kipec štorklje se podeljujejo na podlagi razpisa, ki ga vsako leto objavi Pomurska turistična zveza. Letošnji dogodek je še toliko pomembnejši, saj je po obuditvi leta 2013, tokrat prišlo največ predlogov za priznanja, plaketo in kipec štorklje. Tako se tudi pomembnost tokratnih podeljenih priznanj kaže v letošnjem odzivu na poziv za predloge, saj je prispelo kar 23 predlogov za priznanja (podeli se največ 10 priznanj), 8 predlogov za plaketo (podeli se največ 3 plakete) in 11 predlogov za kipec štorklje (podeli se en kipec štorklje). To je dokaz, da v Pomurju obstaja veliko posameznikov in organizacij, ki bistveno prispevajo k razvoju turizma na različnih področjih z različnim prispevkom.

Ker v letošnjem letu praznuje kar nekaj društev obletnico delovanja, so v letu 2015 podeljena posebna priznanja za izjemno večletno delo na področju turizma, ki je hkrati zahvala in spodbuda za nadaljnje uspešno delo naslednjim društvom: Društvo čolnarjev Dokležovje, Turistično društvo Banovci, Kulturno Turistično kulturno društvo Babinci, Turistično društvo Cven, Turistično društvo Majolka, Turistično društvo Korovci, Turistično društvo Rogaševci in Kulturno turistično društvo Mak Pristava.

Podelila so se tudi priznanja organizacijam in posameznikom, ki so skozi čas ali v zadnjih letih bistveno vplivali na razvoj turizma v Pomurju. To so: Karel Žekš, član Turistično kulturno športnega društva Pečarovci, Kulturno umetniško društvo Budinci, Manja Kuhar iz TD Ljutomer, Misroslav Puconja iz TD Cven, Občina Lendava, Panonska vas d. o. o., Skupina Svetega Martina iz TD Dobrovnik, TD Hotiza in Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Podelili sta se dve plaketi Pomurske turistične zveze, in sicer sta plaketo prejela Tanja in Damir Pinetrič ter Bojan Rajk. Kipec štorklje je delo Roberta Juraka, prav tako kot plaketi. Robert Jurak s svojim umetniškim talentom poskrbi, da so plakete in kipec vsako leto unikatni in tako edinstveno ponazarjajo vsakega prejemnika. Kipec štorklje je prejela Marija Fras in je druga ženska, ki je prejela kipec štorklje. Leta 2008 ga je prejela Marta Horvat.

Preberite tudi:
Jubilejna, deseta knjiga receptov, Marije Fras
Delo prejemnice štorklje zajema delovanje na celotnem območju Pomurja, tudi na združevanju obeh bregov reke Mure ter celo vključevanju zamejskih Slovencev. Zato se tokrat podeli štorkljo osebi, ki je skozi svoje delo prispevala k razvoju kulturnega turizma, katerega del je gastronomija. Povezovalka Prekmurja in Prlekije ter Porabja, skozi ohranjanje kulinaričnega izročila, ki tako ostaja za prihodnje generacije in je pomemben del turizma v Pomurju, saj prav s kulinariko izstopa po svoji ponudbi. Le ta je eden izmed glavnih magnetov, ki privablja turiste v regijo. Izbranka s svojim delom prispeva k edukaciji na temeljih dediščine in postavlja dobre temelje za nadaljnje nadgradnje kulinarike, ki je bistven del pomurskega turizma. S svojim delom je ponesla pomursko kulinariko v pisni obliki izven regije, ter omogočila, da posamezniki v njej uživajo ne le v Pomurju, ampak med svojimi kuharskimi podvigi izven regije. Njeno delo omogoča, da se kulinarična ponudba teh krajev ohrani in prenaša iz roda v rod. V letošnjem letu je izdana njena že deseta knjiga, ki kot celota predstavlja kulinarično izročilo Prlekije, Prekmurja in Porabja. Gospa, ki je reka Mura ni zaustavila in je povezala našo regijo kot celoto, nam je podarila za nadaljnji razvoj pristne, lokalne kulinarike pomembno zapuščino.

Foto: Rade Bakračević in Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje