12. Prangerijada in TD Negova - Sp. Ivanjci

12. Prangerijada

Prlekija-on.net, sobota, 11. julij 2009 ob 13:33

Turistično društvo Negova - Sp. Ivanjci se je kot vsako leto udeležilo srečanja prangerskih krajev, kateri imamo še zmeraj ohranjen pranger ali sramotilni kamen, ki je služil za sojenje nižjega sloja prebivalstva tistih časov.
12. srečanje se je odvijalo v Podsredi v soboto 4. julija, kjer smo se v srednjeveškem duhu predstavili kot vasica, ki ima pranger iz leta 1656 in s prikazom sojenja Gorska pravda, kjer smo prestopnike, tatove, lažnjivce, pretepače in vse, ki namerno delajo škodo drugim, kaznovali. Najhujše pa smo privezali na pranger ali postavili v trlico in so s tem bili javno osramočeni, kar je bila največja kazen tistega časa.

Naše društvo je navdušilo domačine in goste s predstavo kakor tudi s ponudbo na stojnici kjer smo ponujali dobrote naših krajev in promovirali Negovo z okolico kakor celotno občino Gornja Radgona. Na prangerijadi katere se je udeležilo iz Negove 75 članov in večina je bila oblečena v srednjeveška oblačila, smo spremljali tudi sojenja ostalih društev iz Slovenije ter prišli do zaključka da je sodstvo tistega časa bilo uspešnejše kot je to danes.




Več v Kultura in izobraževanje