V Stročji vasi v javno uporabo predali trinajsti AED v UE Ljutomer

Javno dostopen AED je nameščen na stavbi Osnovne šole in vrtca Stročja vas in je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca

Prlekija-on.net, sreda, 16. december 2015 ob 17:393

Predaja AED v javno uporabo v Stročji vasi

V sredo, 16. decembra, so pri Osnovni šoli Stročja vas namestili 13. javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer. Namestitev so omogočili Občina Ljutomer, ZD Ljutomer, KS Stročja vas, OŠ Stročja vas in Zavarovalnica Triglav, kjer so se ponovno odločili, da namesto za poslovna darila, sredstva namenijo za nakup defibrilatorja, saj je ta v Stročji vasi že četrti, za katerega so v zadnjih dveh letih prispevali sredstva.

Javno dostopen AED je nameščen na stavbi Osnovne šole in vrtca Stročja vas je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca, saj so pri tem odločilne prav prve minute. Takrat lahko učinkovito pomaga vsak, še posebej, če ima pri roki AED, zato je pomembno, da vsak ve, kje se aparati nahajajo.

Na dogodku so vse zbrane nagovorili predsednik sveta KS Stročja vas Srečko Mihorič, županja Občine Ljutomer mag Olga Karba, predstavnik Zavarovalnice Triglav Štefan Cigut ter v.d. direktorice ZD Ljutomer dr. med. Suzana Makoter, nakar so tudi uradno predali AED v javno uporabo.

AED se nameščajo v sklopu projekta »Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje!«, dogodki in predstavitve uporabe AED-ja pa so zelo pomembni, saj se krajani s tem seznanijo s situacijo ob morebitnem resničnem dogodku in da pri tem znajo pravilno reagirati.

Ob tej priložnosti sta reševalca ZD Ljutomer izvedla prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, krajani, ki so se ob tem zbrali na dogodku, pa so lahko tudi sami poizkusili postopek oživljanja na modelu ter se seznanili z vsemi informacijami, ki jih je pri oživljanju koristno vedeti in se dodatno izobrazili s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED.

V prvem videu si lahko ogledate dogodek iz Stročje vasi, v drugem pa celoten postopek v primeru zastoja srca osebe ter kako pomagamo.

YONG petek, 18. december 2015 ob 16:36

Mislec Lepo, da se v tem času vse večjega skubljenja zdravstva s strani države, s pomočjo drugih ohranja hvale vreden projekt »rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje« in v okviru tega predaja namenu novo mesto s AED aparatom. Ob skromni prireditvi me je presenetila zmotna navedba tokrat prisotne gospe županje, da je tokratna pridobitev celo iz zasebnega kapitala. Sredstva državne zavarovalnice, občine in zdravstvenega doma pač niso zasebni kapital. So pa bila v tem projektu zares pred tem že vključena zasebna sredstva, tudi v občini Ljutomer, torej tokrat le nebi bilo prvič. Žal nisem opazil usmerjevalnih tabel, ki bi me usmerile k temu koristnemu aparatu in morda je bila tudi zato udeležba občanov skromna.
Že naslednje jutro je bil eden od aparatov prevzet s svojega mesta, a žal ni mogel pomagati. Opažam tudi kar precejšnje nepoznavanje aparata AED, njegove zmožnosti in predvsem uporabo. Tako mora biti jasno, da to niso vsemogočni aparati, ki vračajo življenja, so pa ob pravočasni in pravilni uporabi in postopkih ob nenadnem zastoju srca izjemno uspešni in koristni. Ker je bil o uporabi AED in postopku laičnega oživljanja posnet tudi video v domačem narečju in je dostopen tudi na You Tube, me čudi, da se to še ne predvaja na monitorji v čakalnicah zdravstvenega doma. Škoda, saj bi se čakajoči lahko koristno izobrazili. Nasmeh

Andrej01 sobota, 19. december 2015 ob 22:11

Yong prav imaš, po tem ko je zdravstveni dom prevzela županjina ekipa se je za nas paciente veliko spremenilo. Kozlam

kreks četrtek, 31. december 2015 ob 19:27

Ni vse tak črno.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54