V Stročji vasi v javno uporabo predali trinajsti AED v UE Ljutomer

Javno dostopen AED je nameščen na stavbi Osnovne šole in vrtca Stročja vas in je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca

Prlekija-on.net, sreda, 16. december 2015 ob 17:393
Predaja AED v javno uporabo v Stročji vasi

Predaja AED v javno uporabo v Stročji vasi

V sredo, 16. decembra, so pri Osnovni šoli Stročja vas namestili 13. javno dostopen avtomatski defibrilator na področju UE Ljutomer. Namestitev so omogočili Občina Ljutomer, ZD Ljutomer, KS Stročja vas, OŠ Stročja vas in Zavarovalnica Triglav, kjer so se ponovno odločili, da namesto za poslovna darila, sredstva namenijo za nakup defibrilatorja, saj je ta v Stročji vasi že četrti, za katerega so v zadnjih dveh letih prispevali sredstva.

Javno dostopen AED je nameščen na stavbi Osnovne šole in vrtca Stročja vas je del mreže javno dostopnih AED, katerih namen je hitra pomoč občanom ob zastoju srca, saj so pri tem odločilne prav prve minute. Takrat lahko učinkovito pomaga vsak, še posebej, če ima pri roki AED, zato je pomembno, da vsak ve, kje se aparati nahajajo.

Na dogodku so vse zbrane nagovorili predsednik sveta KS Stročja vas Srečko Mihorič, županja Občine Ljutomer mag Olga Karba, predstavnik Zavarovalnice Triglav Štefan Cigut ter v.d. direktorice ZD Ljutomer dr. med. Suzana Makoter, nakar so tudi uradno predali AED v javno uporabo.

AED se nameščajo v sklopu projekta »Rešujmo življenja, vsaka sekunda šteje!«, dogodki in predstavitve uporabe AED-ja pa so zelo pomembni, saj se krajani s tem seznanijo s situacijo ob morebitnem resničnem dogodku in da pri tem znajo pravilno reagirati.

Ob tej priložnosti sta reševalca ZD Ljutomer izvedla prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED, krajani, ki so se ob tem zbrali na dogodku, pa so lahko tudi sami poizkusili postopek oživljanja na modelu ter se seznanili z vsemi informacijami, ki jih je pri oživljanju koristno vedeti in se dodatno izobrazili s temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED.

V prvem videu si lahko ogledate dogodek iz Stročje vasi, v drugem pa celoten postopek v primeru zastoja srca osebe ter kako pomagamo.


Več v Kultura in izobraževanje