Nosite bremena drug drugemu...

Otroški kotiček EHO Podpornice evangeličanske cerkve

Filip Matko, petek, 4. marec 2016 ob 18:36
Najboljša prostovoljska ekipa v Centru

Najboljša prostovoljska ekipa v Centru

Na spletnih straneh »Prlekije« smo že poročali, da EHO Podpornica evangeličanske cerkve v Murski Soboti izredno dobro sodeluje z Madžarsko ekumensko humanitarno organizacijo (Ökumenius segelyszervezet HIA - Hungary), obe skupaj pa s finančno podporo Švedske cerkve (This project is funded by Church of Sweden - Church of Sweden) skrbita za otroški kotiček (vrtec) begunskih otrok v Centru za begunce v Šentilju.

3. marca je obiskala sedež EHO Podpornice v Murski Soboti Ambasadorka Madžarske ekumenske humanitarne organizacije Aniko Levai (soproga madžarskega premierja Viktorja Orbana), v njenem spremstvu pa sta, skupaj z drugimi sodelavci, bila še direktor Madžarske ekumenske humanitarne organizacije Laszlo Lehel ter konzul Republike Madžarske, s sedežem v Lendavi, Zoltan Marki. Duhovnik Evangeličanske cerkve v Murski Soboti, Leon Novak, je gostom s pomočjo zemljevida predstavil pot beguncev in migrantov iz daljnih vzhodnih držav preko ozemlja Slovenije, po opravljeni tiskovni konferenci v Murski Soboti pa je goste spremljal še v Center za begunce in migrante na meji z Avstrijo, v Šentilj. Z njimi se je odpravil tudi škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo.

Predstavniki Centra za begunce in migrante na Šentilju so predstavili svoje delo in gostje iz Madžarske, s slovenskimi spremljevalci, so se podali na ogled centra. Posebej so se ustavili pri šotoru »Otroški kotiček« (vrtec), ki ga imata na skrbi skupaj EHO Podpornica evangeličanske cerkve v Murski Soboti in Madžarska ekumenska humanitarna organizacija (Ökumenius segelyszervezet HIA - Hungary). Ambasadorka slednje, Aniko Levai, je ob tej priložnosti za otroški kotiček pripeljala ter izročila otroške igrače. Za skupino prostovoljk in prostovoljcev, ki imajo na skrbi ta otroški kotiček, pa velja, da so ena najboljših skupin prostovoljcev v centru.

Leon Novak nam je o EHO Podpornici zaupal: »EHO-Podpornica je cerkvena dobrodelna organizacija, ki uresničuje diakonično delo Cerkve. S tem pa nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk ter jim omogoča bolj kakovosten način življenja. Delovanje EHO-Podpornice obsega naslednja področja: prevoz hrane, nabava in dostava živil, prevoz v bolnišnico ali zdravstvene ustanove in nazaj, izposoja bolniških postelj ter pomoč v materialnih in socialnih stiskah. V času begunske krize EHO-Podpornica v sodelovanju s tujimi partnerji (Madžarska ekumenska humanitarna organizacija in Evangeličanska cerkev na Švedskem, ki popolnoma financirajo projektno dejavnost pomoči otrokom in ranljivih skupin) ter skupaj z UNICEFOM vodi otroški kotiček za begunske otroke v Nastavitvenem centru v Šentilju.
Sicer pa EHO-Podpornica deluje na območju celotne države, predvsem tam, kjer se nahajajo evangeličanske cerkvene občine. Poslanstvo naše organizacije je nudenje neposredne nujne pomoči uporabnikom ter ozaveščanje strokovne in laične javnosti. Pri delu nas vodijo vrednote solidarnosti in socialne pravičnosti ter načela krščanskega etičnega prepričanja, da sta vera in ljubezen do sočloveka neločljivo povezana. EHO-Podpornica deluje v javnem interesu, kar pomeni, da deluje za dobrobit vseh uporabnikov in njihovih družin ne glede na njihovo versko ali drugo pripadnost. Geslo in vodilo delovanja organizacije je biblični odlomek iz Pisma apostola Pavla Galačanom: "Nosite bremena drug drugemu in takoboste izpolnili Kristusovo postavo." (6,2)
«.


Več v Kultura in izobraževanje