Ludizem igralcev daje predstavi očarljivost

Premiera gledališke šole ONinME v soboto, 19. marca, ob 19:30 v Domu kulture Ljutomer

Prlekija-on.net, torek, 15. marec 2016 ob 14:04
Grenki sadeži pravice

Grenki sadeži pravice

Dramsko besedilo Milana Jesiha, ki je prvo izvedbo doživelo leta 1974 v ljubljanskem Gleju, sestavljajo prizori, ki govorijo o vsakdanjih rečeh: od tega, kako se šverca, do tega, kako se zanosi, pa malo o komunizmu in komunistih, ki da se ne umivajo, pa malo o strahovih pred preganjanjem, pa o narodu in minljivosti, pa o tem, da ne bodo dosegli plana, pa nekaj o pesništvu in tudi o čisto navadnih človeških vsakdanjih skrbeh. Te sekvence so v bistvu stanja, ki obračunavajo - po lestvici od igrivosti, humornosti, grotesknosti do absurda - z najrazličnejšimi eksistencialno-socialnimi kvalitetami, tako da se nam pokaže svet in življenje v njem kot igra in kot nesmisel hkrati. Igra je več kot primerna za današnji čas, s katerim se iz dneva v dan spuščamo v boj in nam v svojem nesmislu lahko pokaže smisel le - tega.

"Predvsem pa je igralski ludizem tisti, ki predstavi daje očarljivost. Vseh sedem igralcev, Mira Rebernik Žižek, Maja Patty, Fani Zorec, Sonja Kolbl, Liljana Peršak, Miran Zrim, Slavica Sunčič, nekateri že stari odrski mački, drugi čisto na novo, so kolektiv in vidno uživajo v preigravanju med nesmislom in norostjo, ter se vrhunsko in z vsem bitom lotevajo novih izzivov in preizkušenj", povzema režiserka Aleksandra Blagojević.

Premiera gledališke šole ONinME v soboto, 19. marca, ob 19:30 v Domu kulture Ljutomer, Milan Jesih: GRENKI SADEŽI PRAVICE, interpelacija v enem nonšalantnem zamahu. Vstopnine ni, veseli pa bodo prostovoljnega prispevka.


Več v Kultura in izobraževanje