Velikonočni blagoslov v Ljutomeru

Blagoslov velikonočnih jedi v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. marec 2016 ob 10:01
Velikonočni blagoslov v Ljutomeru

Velikonočni blagoslov v Ljutomeru

Vélika sobóta je krščanski praznik, ki ga kristjani praznujejo v soboto pred veliko nočjo. Velika sobota skupaj z velikim četrtkom in velikim petkom sestavlja velikonočno tridnevje.

Velika sobota je za večino kristjanov dan čaščenja Božjega groba. V petek je Jezus umrl na križu, v soboto je mrtev ležal v grobu, v nedeljo (na veliko noč) pa je vstal od mrtvih. Zato se praznovanje velike sobote začne z obredi velikonočne vigilije (bdenja), ki vernike s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imajo poseben pomen blagoslov ognja, hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in krstno bogoslužje oz. obnovitev krstnih obljub. Pri maši berejo več svetopisemskih besedil kakor običajno, ki predstavljajo odrešenjsko zgodovino. Velikonočni vigiliji zaradi bogate simbolike in bogoslužnega dogajanja pravimo tudi mati vseh vigilij. Pomembna dela večernega bogoslužje sta slavje luči (luč simbolizira vstalega Kristusa) in vesela aleluja (hvalnica vstalemu Kristusu). Škofje in duhovniki odraslim katehumenom podeljujejo zakramente uvajanja v krščanstvo, ki so krst, obhajilo in birma.

Na veliko soboto poteka tudi več blagoslovov: blagoslov ognja, blagoslov vode in blagoslov velikonočnih jedi. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono.

Velika sobota je dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Posebno simboliko ima predvsem blagoslov velikonočnih jedi, ki so ga v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika imeli ob 10.00, 13.00 in 17.00 uri. V okoliških vaseh pa je blagoslov jedi potekal po ustaljenem razporedu.


Več v Kultura in izobraževanje