Projekt za ustvarjanje strpnejšega odnosa voznikov dvoslednih motornih vozil do motoristov

Preventivni projekt »Spoštujmo drug drugega«

Prlekija-on.net, petek, 15. april 2016 ob 12:25
Motoristi

Motoristi

V mesecu aprilu 2016 so na PU Murska Sobota začeli izvajati preventivni projekt »Spoštujmo drug drugega«. Ideja za projekt je bila podana na tradicionalnem uvodnem sestanku s predstavniki moto klubov z območja Pomurja. Namen projekta je ustvarjanje strpnejšega odnosa voznikov dvoslednih motornih vozil do motoristov. Ugotavljajo namreč, da je ta odnos v nekaterih sosednjih državah precej strpnejši  in prijaznejši.

Od leta 2010 je na pomurskih cestah umrlo 5 motoristov. V letu 2010, 2013 in 2014 med motoristi ni bilo smrtnih žrtev. V Pomurju je registriranih že več kot 3.300 motornih koles nad 125 ccm in deluje že okrog 20 organiziranih moto klubov. Statistike tudi kažejo, da motoristi povzročijo 60% vseh prometnih nesreč, v katerih so udeleženi. V ostalih prometnih nesrečah pa so žrtve drugih prometnih udeležencev, največkrat zaradi odvzema prednosti. Na Policijski upravi M. Sobota že od leta 2007 intenzivno izvajajo aktivnosti za izboljšanje varnost motoristov in pri tem so tudi uspešni. Še leta 2006 je namreč v prometnih nesrečah v Pomurju umrlo 6 motoristov v eni sezoni, med leti 2000 in 2009 pa kar 19.

V okviru projekta »Spoštujmo drug drugega« je bil izdelan plakat in letak s preventivno vsebino, ki opozarja predvsem voznike dvoslednih vozil. Letaka sta izdelana v dveh verzijah. Tako imenovano policijsko verzijo bodo pri opravljanju rednih nalog ter poostrenih nadzorov voznikom delili policisti PPP Murska Sobota. Drugo verzijo pa bodo natisnili člani moto klubov sami ter jih delili obiskovalcem na svojih zborih oz. srečanjih.

K sodelovanju so pristopili tudi nekateri trgovski centri in podjetja, ki izvajajo tehnične preglede, tako da so izobesili plakate, s tem bo preventivna vsebina vidna tudi večjemu številu ljudi.

Spoštujmo drug drugega


Več v Kultura in izobraževanje