Anka za obiskovalce pripravila okusne jedi iz sladkega krompirja

Pri Vrtnarstvu Alt v Pristavi so pripravili dan odprtih vrat, kjer so predstavili vse bolj popularen sladki krompir

Prlekija-on.net, sobota, 7. maj 2016 ob 13:24
Anki je pomagala tudi hčerka Nastja

Anki je pomagala tudi hčerka Nastja

Pri Vrtnarstvu Alt v Pristavi so v soboto, 7. maja, ponovno pripravili dan odprtih vrat, kjer so obiskovalci lahko nakupovali s popusti, pripravili pa so tudi predstavitev sadik posebnosti iz Vrtnarstva Alt.

Anka Alt, ki smo jo do četrtka lahko spremljali tudi v oddaji MasterChef Slovenije, je še posebej predstavila vse bolj popularen sladki krompir, ki pa kot pove ime, ne pripada isti botanični skupini kot navadni krompir in ne spada v rod razhudnikov, pač pa rastlina spada v družino slakovk in je sorodnik nam bolj poznanega okrasnega slaka.

Gre za zelenjavo s številnimi zdravju koristnimi lastnostmi, zelo bogato s prehranskimi vlakninami, hkrati pa vsebuje veliko močnih antioksidantov iz skupine karotenoidov, še posebej bogat je z beta-karotenom. V sladkem krompirju najdemo veliko vitamina A in kalija, vsebuje pa tudi kar nekaj kalcija. Poleg omenjenega vsebuje še vitamine B6, C in D, v sladkem krompirju najdemo tudi kar nekaj železa ter magnezija. Primeren je tudi za sladkorne bolnike, saj se sladkorji v sladkem krompirju počasi sproščajo v krvni obtok ter skrbijo za enakomeren dotok energije, brez nenadnih hitrih dvigov in padcev krvnega sladkorja. Sadike sladkega krompirja lahko dobite pri Vrtnarstvu Alt v Pristavi.

Anka si je ob tem vzela čas za kuhanje, tako da so obiskovalci lahko različne okusne jedi iz sladkega krompirja in zelišč tudi poskusili.


Več v Kultura in izobraževanje