V Babincih je dišalo po kulinaričnih dobrotah

Razstava kruha in izdelkov iz kvašenega testa

Jože Žerdin, sobota, 28. maj 2016 ob 16:48
Razstava kruha v Babincih

Razstava kruha v Babincih

Turistično kulturno društvo Babinci v Prlekiji že vrsto let ohranja in neguje poleg starih kmečkih običajev in opravil še prleško kulinariko, ki pa je zelo bogata in jo člani društva prenašajo iz roda v rod. Tako se je društvo odločilo in pripravilo dvodnevno kulinarično prireditev, kjer so dali predvsem poudarek na ohranjanju domačih prleških jedi, med njimi kruha.

Na razstavo v vaškem domu v Babincih so članice društva in ostale gospodinje iz Babincev razstavljale različne vrste kruha, kot je ajdov in rženi kruh ter ostale izdelke iz kvašenega testa, kot so kvasenice, drobno pecivo in druge jedi. Že dan prej v petek, 27. maja, so pripravili Babinski večer, ob tej priložnosti so gospodinje v krušni peči v vaškem domu pekle kruh, v kateri so spekle 20 kolačev kruha. Hkrati pa so še kuhali pravo prleško kislo juho. Na babinskem večeru so obiskovalcem predstavili kulturni program, kjer ja zaplesala otroška folklorna skupina in odrasla folklorna skupina iz Babincev, nekaj ubranih pesmi so zapeli pevci pevskega zbora Pšenični klas Babinci. Na babinskem večeru so obiskovalci lahko poskusili kislo juho in domači sveže pečeni kruh.

V soboto, 28. maja, je društvo v domu v Babincih pripravilo okroglo mizo na temo »Pridelava hrane in trženje domačih izdelkov za trg in turiste«. Zbranim je nekaj besed spregovorila Dragica Tigeli, predvsem o pridelavi medu in njenih izdelkih. Goran Šoster, direktor Prleške razvoje agencije je nanizal temo razvoj in vidiki turizma in trženje kmetijskih produktov. Okrogle mize sta se udeležili tudi Barbara Kolenc, predsednica Pomurske turistične zveze in županja občine Ljutomer mag. Olga Karba. Dvodnevno prireditev pa so sklenili z vaškimi igrami, kjer so sodelovala tudi turistična društva iz tujine.


Več v Kultura in izobraževanje