Večer v mestu ogrel 500 obiskovalcev

Več kot 100-članski orkester za 200-letnico Glasbene šole Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 8. junij 2016 ob 13:22
Večer v mestu GŠ Gornja Radgona

Večer v mestu GŠ Gornja Radgona

Vedno ko pred domačo publiko nastopajo mladi glasbeniki in baletniki iz Glasbene šole Gornja Radgona (GŠ GR), človeku skorajda zastane dih, kaj so vse, s pomočjo svojih učiteljev in mentorjev, sposobni pripraviti ti nešteti nadebudneži. In tako je bilo tudi ob letošnjem dogodku, ko so učenke in učenci GŠ GR, na parkirišču ob nekdanjem mejnem prehodu, predstavili vrhunce svojega celoletnega dela. Šlo je za sedaj že tradicionalni dogodek baletno – glasbeno predstavo, ob zaključku šolskega leta, ki so jo poimenovali "Večer v mestu", na katerem so približno petstotim obiskovalcem prikazali rezultate svojega dela.

Na dvorišču Kompasa v starem delu mesta Gornja Radgona, tik ob reki Muri in meji s sosednjo Avstrijo, so tudi tokrat dejansko uživali vsi prisotni. In ker v Gornji Radgoni letos praznujejo 200 let javnega glasbenega šolstva, so tej obletnici posvetili tudi tokratni koncert z več kot 100 članskim združenim orkestrom omenjene glasbene šole. Združeni orkester namreč sestavljajo haromonikarski, kitarski in pihalni orkester, ki se jim pogosto pridružijo še Otroški pevski zbor, Mešani pevski zbor ali solisti. Dirigent orkestra je glasbeni pedagog na GŠ GR Rok Volk.

V okviru letošnjega "Večera v mestu", ki sta ga mojstrsko povezovala Andrej Tibaut, prof. na GŠ GR, in učenka omenjene šole Ivana Pintarič, so mladi glasbeniki in glasbenice osrednjo pozornost namenili znanim slovenskim melodijam, le Tolkasi so izvedli nekaj tujih skladb, a vsi so dejansko navdušili vse prisotne. In zato je zasluženo tudi zadovoljstvo in veselje ravnatelja te uspešne izobraževalne ustanove, mag. Tomaža Polaka. Veliki orkester so odigrali melodije: Poletna noč (Mojmir Sepe, solistka Urška Subašič, plesale učenke 6. razreda baleta), Tam, kjer murke cveto (Slavko Avsenik, kitara Braco Doblekar, Samo Ismajlovič), Ne čakaj na maj (Borut Lesjak, kitara Emil Glavnik, Samo Ismajlovič, solistka Eva Pintarič), Sreča na vrvici (Dečo Žgur, OPZ), Tih deževen dan (Cole Moretti, solistka Sanja Sovec, plesale učenke 5. razreda baleta), Slovenija, od kod lepote tvoje (S. & V. Avsenik, solistka Daša Zorman, MePZ); Nad mestom se dani (Jože Privšek, solistka Eva Pintarič); Kekčeva pesem (Marjan Vodopivec, besedilo: Kajetan Kovič); Kako lepo je biti muzikant (S. & V. Avsenik, MePZ ob spremljavi tria DVA); Mlade oči (Jure Robežnik, besedilo: Dušan Velkaverh, aranžma: Andrej Tibaut, MePZ, plešejo učenke 5. in 6. r. Baleta); Kako sva si različna (Jože Privšek, besedilo: Frane Milčinski, aranžma: Robert Kamplet, MePZ GŠ GR).

Zven glasbe se je slišal tudi v sosednji Avstriji; konec koncev je glasba govorica, ki ne pozna ne meja, ne sovraštva, prav nasprotno, povezuje, razveseljuje in združuje. Nastopili so tudi glasbeniki oddelka tolkal, kar je bil posladek s stalnimi in vedno odličnimi Tolkasi pod vodstvom profesorja in akademskega glasbenika tolkalista, Dimitrija Averjanova ter skupino glasbenikov zaposlenih na GŠGR, ki so med drugimi izvedli skladbe Let me entertain you, Bohemian rhapsody, Mission impossible, ter za posladek znano Mozartovo Rondo alla Turca. In ob vsem slišanem in doživetem, bo gotovo držala zaključna beseda Ivane in Andreja: Prav gotovo bo zvenela glasba v naših in vaših srcih še naprej...


Več v Kultura in izobraževanje