Pomurski sejem predstavil rezultate mednarodnih ocenjevanj

Objavili so rezultate ocenjevanj sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov. Pred sejmom AGRA še sledi ocenjevanje vin, medu ter kmetijske mehanizacije in opreme.

Branko Košti, četrtek, 23. junij 2016 ob 08:18
Predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj

Predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj

Na sejmišču v Gornji Radgoni, je na novinarski konferenci izvršna direktorica pomurskega sejma Mateja Jaklič, skupaj s predstavniki ocenjevalnih komisij, predstavila rezultate letošnjega ocenjevanja sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih voda, mleka in mlečnih izdelkov ter mesa in mesnih izdelkov.

Na jubilejnem, 20. mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, pijač in embaliranih vod, so ocenjevali 95 izdelkov enaindvajsetih proizvajalcev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Češke. Komisija je zaznala trend v smeri izdelave pijač z manjšo vsebnostjo sladkorja, uporabe zelo kvalitetnih sestavin ter nove kombinacije sadnih vrst, tudi s funkcionalnimi živili, kar nakazuje na prilagajanje ponudbe posameznim ciljnim skupinam, kot so otroci, odraščajoči in tudi starostniki.
Najvišja priznanja v tej kategoriji, naziv Šampion kakovosti, so si prislužili izdelki s trikratno zapored prejeto veliko zlato medaljo:
Fructal 100% sok iz rdeče grenivke, Fructal nektar iz malin, jabolk in grozdja, Fructal Smoothie pijača iz ananasa, banan, hrušk, grozdja in kokosa ter Frutek nektar iz korenčka in jabolk, proizvajalca Fructal živilska industrija d.o.o., ter Paradižnikov sok, Presad d.o.o.

Komisija za ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov je ocenjevala širok spekter teh izdelkov iz industrijskega in privatnega sektorja (155 izdelkov: iz Slovenije 21 proizvajalcev – 111 izdelkov, iz Hrvaške 5 – 32 izdelkov, iz Avstrije 1 – 7 izdelkov, iz Bosne in Hercegovine 1 – 4 izdelki ter 1 izdelek iz Nemčije). Opazen je trend naraščanja malih proizvajalcev, kar pomeni dvig kakovosti lokalne samooskrbe. Kakovost vseh vrst mleka in mlečnih izdelkov je bila izjemna, za razliko od prejšnjih let se je na ocenjevanju pojavilo tudi več sladoledov.

Naziv Šampion kakovosti (trikrat zapored velika zlata medalja) so prejeli:
Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr. Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.
Alpsko mleko brez laktoze, 1,5 % m.m. Ljubljanske mlekarne, d.d.
Sirutka    Mini mljekara - Veronika d.o.o.
Desert - jogurt z vanilijo in podloženimi višnjami, 4,9 % m.m. Mlekarna Celeia, d.o.o.
Trajno mleko, 3,5 % m.m. Mlekarna Celeia, d.o.o.
Desert - jogurt z vanilijo in podloženimi jagodami, 4,9 % m.m. Mlekarna Celeia, d.o.o.
Pinjenec - bezeg limona Pomurske mlekarne, d.d.
Vivis svježi krem sir natur Vindija d.d. Prehrambena industrija
Capro Fresh - svježi sir od kozjeg mlijeka Vindija d.d. Prehrambena industrija
Ovidur - tvrdi sir od ovčjeg mlijeka Vindija d.d. Prehrambena industrija

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila Pomurskim mlekarnam d.d. za njihov odličen program masla, ki se je predstavil na ocenjevanju, za: Slovensko surovo maslo, Ljutomersko maslo in Slovensko čajno maslo.

Na 37. mednarodnem ocenjevanju je bil opazen trend povečanja števila ocenjevanih izdelkov, saj je v ocenjevanje 8 podjetij (7 iz Slovenije in 1 iz Hrvaške), poslalo 32 izdelkov (29 iz Slovenije in 3 iz Hrvaške). Komisija izpostavlja nekaj, kar je že nekaj let pogrešala, makro-konfekcionirano meso, letos pa je le dočakala tak izdelek in sicer kolekcijo mesa slovenske avtohtone pasme krškopoljskega prašiča. Nasploh pa navdušuje izjemna kakovost, saj je je bila več kot polovica izdelkov ocenejna z zlato medaljo ali celo nazivom Šampiona kakovosti.

S priznanjem Šampion kakovosti za izdelek, ki je tri leta zaporedoma dobil zlato medaljo, je bila na letošnjem ocenjevanju kar trikrat nagrajena Pivka Perutninarstvo d.d. in sicer za izdelke:
Pivka pleskavica iz piščančjega mesa - višja kakovost, vir selena
Pivka pripravljeno za peko - nadevan piščanec - višja kakovost, vir selena
Pivka nabodalo piščančje - višja kakovost, vir selena
Tudi priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Pivka Perutninarstvo d.d.

V kategoriji Velikoprodajni kosi pakiranega mesa je  prejela zlato medaljo Kolekcija svinjsko meso krškopoljskega prašiča  Kmetijske zadruge Sevnica z.o.o.

V kategoriji Maloprodajni kosi pakiranega mesa in drobovine je bila z zlato medaljo nagrajena Kolekcija NATUR PREMIUM, Perutnine Ptuj d.d.

V kategoriji Oblikovano presno meso začinjeno so bili z zlatom nagrajeni:
Mariniran svinjski vrat in Zorjeni goveji rostbif Kmetijske zadruge Rače z.o.o.,
Piščančji ražnjiči KIDS in Piščanec Gavelino proizvajalca Koka d.d. Varaždin,
Telečji čevapčiči AVE in Leskovački čevapčiči AVE, Panvita MIR d.d.,
Piščančji čevapčiči, Piščančji kebab, Fit nabodalca in Piščančja pleskavica, Perutnina Ptuj d.d.,
Pivka sveži kraljevi pohanček (zrezki file prsi), Pivka nabodalo iz fileja beder - višja kakovost, vir selena in Pivka začinjen piščanec - višja kakovost, vir selena in   Pivka začinjen piščanec  - višja kakovost, vir selena, Pivka Perutninarstvo d.d.

V kategoriji mesnih izdelkov so naziv Šampion kakovosti prejeli naslednji izdelki, ki so v minulih letih trikrat zapored dosegli zlato medaljo:
Trajna klobasa s tartufi in Prekajeni svinjski jeziki, Peloz d.o.o., Predelava mesa in proizvodnja mesnih izdelkov
Pečena piščančja krilca, Mini pašteta PEPE in Poli, Perutnina Ptuj d.d.
Pivka piščančja pečena šunka in Pivka piščančja posebna, Pivka Perutninarstvo d.d.

Priznanje za varne mesnine (kategorija C) je dosegla Pivka Perutninarstvo d.d. 

Posebno priznanje, ki je bilo v letu 2016 razpisano za kategorijo mesnih/poltrajnih klobas (ljubljanska, tirolska, šunkarica) iz vseh vrst mesa sta prejela:
Domača šunkarica v poprovem ovoju, Mesarija Kokol d.o.o. in
Ljubljanska, Mesarstvo Blatnik d.o.o. Ljubljana


Več v Gospodarstvo