Začenja se cestna zimska sezona

Od 15. novembra do 15. marca morajo vozila imeti obvezno zimsko opremo

Dejan Razlag, nedelja, 15. november 2009 ob 07:233
Pnevmatika

Pnevmatika

Od 15. novembra do 15. marca na slovenskih cestah traja zimska sezona, kar pomeni, da morajo vozila imeti obvezno zimsko opremo. Zimska oprema za osebna vozila so zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih ali kombinacija letnih pnevmatik in verig, pri čemer morajo imeti gume dovolj globok profil, vsaj 3 milimetre. Verige morajo biti nameščene v zimskih razmerah, takrat ko se sneg oprijema vozišča ali ko je to zaledenelo, na pogonskih kolesih.

To določa pravilnik o napravah in opremi vozil v cestnem prometu, ki voznikom še zapoveduje, da morajo biti pnevmatike na vozilih, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h, enake velikosti in zgradbe. Pnevmatike morajo imeti enako nosilnost, hitrostni razred, istega proizvajalca in vzorec tekalne površine.

Vozniki tovornih vozil in avtobusov morajo imeti poleg zimskih pnevmatik v obvezni opremi še lopato.

Opremljenost bodo preverjali tudi policisti, globa za neustrezno opremljenost vozila znaša 120 €, če pa zaradi pomanjkljive opreme povzročite zastoj, pa 400 €, za pravne osebe pa med 1.200 in 4.000 €.

Policisti opozarjajo tudi, da morajo vozniki pred vožnjo zagotoviti, da na vozilih ni snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Očistiti je treba stekla in ogledala. V zimskih razmerah je potrebno prav tako prilagoditi vožnjo razmeram na cestah, zmanjšati hitrost in povečati varnostno razdaljo. Zavirati je treba narahlo in po potrebi z večkratnim pritiskom na stopalko, prav tako pa ni priporočeno sunkovito speljevanje.

Pozornost je potrebna tudi zaradi poledice, ki nastane na delih cest, ki so bolj izpostavljeni vlagi, vetru in mrazu. To je predvsem na prepustih, mostovih, viaduktih, cestah, ki vodijo skozi gozd ter na cestah, ki so izpostavljene vetru.


Več v Slovenija