Zelo pomembna je vloga čebel za naravo

Čebelarji ČD Sv. Jurij ob Ščavnici veliko pozornost namenjajo tudi druženju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. september 2016 ob 09:40
Piknik ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Piknik ČD Sv. Jurij ob Ščavnici

Poleg izobraževanja, izpopolnjevanja, ter sploh dodatnega usposabljanja za delo s svojimi marljivimi čebelicami in njihovimi pridelki, čebelarji in čebelarke iz Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, veliko pozornost namenjajo tudi varovanju narave in okolja ter seveda druženju. Zato članice in člani omenjenega društva, ki obstaja in uspešno deluje že 104 leta, poleg različnih strokovnih ekskurzij, prirejajo tudi piknike. In ob izteku letošnjega poletja je tradicionalni piknik, ki so se ga udeležili praktično vsi izmed 88 članic in članov ter še nekaj njihovih najbližjih, potekal v idiličnem okolju "otoka ljubezni", pri ribiškem domu na reki Ščavnici v Žihlavi.

Na veselem, zanimivem in prijetnem srečanju, kjer so se prisotni lahko tudi zavrteli, in kjer je prisotne pozdravil predsednik ČD Sveti Jurij ob Ščavnici Vlado Žinkovič, dejansko ni manjkalo ničesar, od medenih, do ribjih in mesnih dobrot, zelenjavnih dodatkov, takšnih in drugačnih napitkov, predvsem pa dobre volje ne. V takšnem prijetnem vzdušju smo, med drugim izvedeli, da v enem najstarejših slovenskih čebelarskih društev, ki je pred štirimi leti praznovalo 100. rojstni dan, imajo 88 članic in članov, ki gospodarijo z okoli 700 čebeljimi družinami. Ponosni so, da imajo zraven tudi veliko mladih čebelarjev in tistih, ki bodo čebelarji šele postali. Pri osnovni šoli imajo šolski čebelnjak, v šoli pa čebelarski krožek, v katerega se mladi radi vključujejo. Sploh veliko pozornost namenjajo izobraževanjem in usposabljanju za odrasle čebelarjenje, kar daje rezultate, enako tudi druženje na tovrstnih piknikih, izletih ipd.

Svoje dosežke radi pokažejo predvsem na dnevih odprtih vrat ter Ambroževi maši, ki jih vsako leto pripravijo v svojem okolju. Kot povesta prejšnji in sedanji predsednik Branko Gerlica in Vlado Žinkovič, so eno redkih društev v Sloveniji, ki vsakemu novemu članu podarijo eno čebeljo družino. V društvu opozarjajo, da so cene medu prenizke, saj da bi morale znašati med osem in 15 evrov, kjer bi moral najdražji biti ajdov med, potem hojev ipd. Ob tem opozorijo, da je denimo leta 1920 med bil bistveno bolj cenjen, saj je denimo težak (dninar) na dan zaslužil 10, kilogram medu pa je znašal 15 dinarjev... Prav tako opozarjajo na ohranjanje okolja in narave, predvsem uporabo takšnih in drugačnih pesticidov, kajti prepričani so, da je čebela izjemno pomembna za naravo in naša življenja. Zato posebej poudarjajo pomembno vlogo čebele v naravi. Strokovnjaki so namreč v Ameriki, v New Jerseyu, odkrili fosil čebele, ki je star 85 milijonov let. Na čebele pa kažejo tudi poslikave v piramidah, ki so bile ustvarjene pred tisočimi leti. Slišali smo tudi zanimivost o liku čebelice Maje, ki je preplavil ves svet. Pravijo, da se je umetnik pri ustvarjanju lika čebele zmotil, saj jo je naslikal v rumenih barvah, ki predstavljajo žuželko oso, o čebelah pa največ pomeni beseda oz. misel učenjaka Alberta Einsteina, ki je dejal: "Ko bodo izumrle čebele, bo po štirih letih izumrlo tudi človeštvo". S tem izrekom je tudi Einstein poudaril pomembnost čebele pri opraševanju rastlin v naravi.

Sicer pa, organizirano čebelarstvo v občini Sv. Jurij ob Ščavnici ima dolgoletno tradicijo. Po zgodovinskih virih je v kraju že leta 1914 delovalo čebelarsko društvo. Po drugi svetovni vojni je veliko let delovalo Čebelarsko društvo Videm-Negova, ki je ob sebi združevalo čebelarje iz področja Sv. Jurija in Negove. Z ustanovitvijo svoje občine so Jurjevški čebelarji izražali željo po ustanovitvi svojega društva. Tako je leta 2002 nastalo ČD Sv. Jurij ob Ščavnici, ki ga je kot predsednik najprej vodil Matija Perša, nato Branko Gerlica in danes Vlado Žinkovič. Društvo je zelo delavno saj se s svojimi čebelarskimi izdelki predstavlja na številnih občinskih prireditvah in tako promovira občino...


Več v Kultura in izobraževanje