Vinogradniško posestvo Steyer gostilo prvo likovno kolonijo

Posestvo Steyer: »Vino in prijateljstvo«

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. oktober 2016 ob 10:14
Likovna kolonija Steyer 2016

Likovna kolonija Steyer 2016

Na vinogradniškem posestvu Steyer v Plitvici in na Plitvičkem Vrhu je potekalo prvo likovno ustvarjalno srečanje – likovna kolonija, ki je pritegnila 12 likovnih umetnikov iz Slovenije in tujine. Ker umetnost, kultura in vino sodijo skupaj se je namreč tudi družina Steyer odločila še bolj povezati vino in umetnost ter razviti nove prijateljske vezi preko likovne zgodbe in je prišlo do omenjenega tridnevnega likovnega druženje. Steyerjevi so poskrbeli prijetno nastanitev, manjkalo ni niti dobre hrane in seveda njihove vrhunske kapljice, ki je tokrat bila tista, ki je likovnim ustvarjalcem dala novega ustvarjalnega navdiha. Vsak udeleženec likovne kolonije je pripravil dva izdelka za posebno razstavo, ki je predvidena v mesecu novembru (v dneh okoli Martinovega). S kolonije, kjer je ustvarjanje spremljal likovni kritik Mario Berdič, so ustvarjalci po eno likovno delo podarili hiši in tako bo del stalne zbirke umetniških del družine Steyer.

"Že dobro leto po otvoritvi prenovljenega in razširjenega vinogradniško - turističnega posestva Steyer v Plitvici pri Gornji Radgoni sta se družinska lastnika Danilo in Magda Steyer odločila še za dodatno kulturno dejavnost v obliki prve mednarodne likovne kolonije z ambicijo, da bi v bodoče postala vsakoletna prireditev. Vinogradniško posestvo obsega turistično kmetijo, vinsko in arhivsko klet z vinsko banko, sušilnico za grozdje, prostora za kuhanje žganja in pridelavo olja itn. V velikem poslovnem objektu je na voljo mogo prostorov za razne kulturne dejavnosti, še posebej pa se zdijo primerni za likovno ustvarjalnost, saj lahko prav vsak udeleženec najde svoj kotiček, tako zunaj kot znotraj sodobno urejene stavbe", nam je povedala udeleženka kolomije Tatjana Mijatović, sicer predsednica Likovnega društva Gornja Radgona.

Prve mednarodne likovne kolonije "Steyer 2016" se je udeležilo 12 priznanih umetniških ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije, in sicer: akad. slik., prof. Bogdan Čobal, prof. dr. Matjaž Duh, Gerhard Guttmann (A), akad. slik. Rado Jerič, Robert Jurak, Tatjana Mijatović, Dražen Pavlović (HR), Vinko Prislan, Niko Ribič, akad. slik. Vida Slivniker, akad. slik. Viktor Šest in Dana Štrucelj, dogajanje pa je kot rečeno spremljal likovni kritik Mario Berdič. Sodelujoči umetniki so se udeležili tudi simbolične trgatve trte prijateljstva, ki sodi k ampelografskem vrtu, kjer imajo zasajene svoje trte tudi številne znane slovenske osebnosti.

Omeniti je treba še zanimiv kovaški muzej, saj je leta 1934 na tem mestu dedek Jožef Steyer zgradil kovaško delavnico in domačijo, iz katere se je kasneje razvilo pričujoče vinogradništvo. Glede na raznolike možnosti črpanja umetniškega navdiha, so zagotovo nastala zanimiva dela, ki bodo na ogled novembra istega leta neposredno na domačiji Steyer, seveda ob nepogrešljivem spremnem katalogu...


Več v Kultura in izobraževanje