Kako so Pepek, Milan in Nandek krstili mošt

Oglejte si oddajo, ki je bila posneta pred desetimi leti, kjer so Pepek, Milan in Nandek krstili mošt

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. november 2016 ob 18:46
Nandek, Milan in Pepek

Nandek, Milan in Pepek

V Prlekiji smo minuli konec tedna imeli številna martinovanja, kjer seveda ni manjkal obvezen krst mošta, ko se le-ta spremeni v mlado vino. Ob tem smo se spomnili tudi na naše Künštne Prleke, ki so krst mošta po Prlekiji opravljali več let, o tem pa posneli tudi oddajo - Nevole z moštom.

Roman Marič - Pepek z brega, Milan Belec in Nandek Šef so to opravilo po Prlekiji v času martinovanj, opravljali tudi po večkrat na noč na različnih lokacijah. Danes so že vsi trije žal pokojni, za njimi pa so ostali foto in video zapisi o tem opravilu, ki so se ga vedno lotili na svojevrsten humoren način. Krst mošta so Pepek, Milan in Nandek opravili tudi na prvem srečanju našega portala leta 2006.

Spodaj pa si lahko ogledate oddajo, ki je bila posneta v istem času pred desetimi leti, o njej pa je takrat Pepek zapisal: "Eno por dni po prešaji pa začne mošt f polovjokih smrdeti, šümeti, blobotati in žlobodrati. Zavolo jega se po Prlekiji godijo joko čüdne riči. Marsikeri vinski brat obleži v jorki, lidje se sfajüvlejo, spotere se ogromno posode... Fsi že kumej čokamo, ka de priša sveti Martin in de nan totega ničvrednega zamozanca spremenja f sladko in dišečo mlodo vino."


Več v Zanimivosti