Pomurje je prišlo v Posavje

Dvodnevna konferenca o turizmu v Pomurju, je v Brežice pripeljala tradicionalno pesem, ples, glasbo, kulinariko in turistične znamenitosti

Bianca Žitnik, torek, 22. november 2016 ob 18:33
Pomurski dnevi v Posavju

Pomurski dnevi v Posavju

Pomurski dnevi, dvodnevna konferenca o turizmu v Pomurju, je v Brežice pripeljala tradicionalno pesem, ples, glasbo, kulinariko in turistične znamenitosti. Konferenca je potekala 9. in 10. novembra 2016 v Kulturnem domu Brežice, pripravili pa so jo študenti člani Študentskega sveta Fakultete za turizem Univerze v Mariboru.

Med študenti brežiške fakultete je veliko takih, ki prihajajo iz Prekmurja in Prlekije. S svojim projektom »Pomurje – sanjava dežela ob reki Muri« so želeli domačo regijo približati Posavju in Posavcem. Prvi dan konference so začeli s kulturnim programom, kjer so se predstavili plesalke in plesalci Veteranske folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Beltinci ter pevka Maja Ivanič ob spremljavi tradicionalnega instrumenta cimbale. Študenti so z recitacijami pesmi predstavili različna pomurska narečja. Vse zbrane sta pozdravila podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar ter dekan Fakultete za turizem izr. prof. dr. Boštjan Brumen.

Na sami konferenci so predavatelji iz različnih organizacij predstavili turistično ponudbo v Pomurju, terme, hotele in vinotoče, organiziranost turizma v regiji ter njegov trajnostni vidik. Udeleženci pa so spoznali tudi tradicionalno kulinariko, ki so jo organizatorji predstavili na kulinaričnem dogodku »Kürja glava«. Dogodek je spremljala tudi razstava fotografij »Pomurje – pravljični diamant«.

Konferenca je potekala izključno v organizaciji študentov, vodja projekta pa je bil študent Marko Lenarčič, ki prihaja iz Murske Sobote. Študenti so z veliko zagnanosti ter lastne iniciative dokazali, da bodo tudi na svoji poklicni poti skrbeli za razvoj turizma v domači in v drugih slovenskih regijah.


Več v Kultura in izobraževanje