Živa solata osvaja Evropo

Pri Panorganic ne počivajo na lovorikah, ampak iščejo nove partnerje tudi v drugih evropskih državah ter čez mejo postavljajo en hektar velik rastlinjak, poln zelenjave za avstrijski trg

Prlekija-on.net, četrtek, 1. december 2016 ob 13:34
Rastlinjak salatrio

Rastlinjak salatrio

Panorganic iz Ljutomera je v enem letu doživel velike spremembe. Od lanskega lansiranja brezpesticidne solate in zelišč ŽIVA na slovenski trg, le-te letos prodajajo tudi v Avstriji, Bolgariji in na Hrvaškem. Za svoje poslovne dosežke so prejeli številne nagrade, od občinskih priznanj pa vse do nacionalnih nagrad, kot so Mladi podjetnik 2016, posebna nagrada Mladi in drzni časnika Finance in še in še. Kljub uspehom doma in v tujini ne počivajo na lovorikah, ampak iščejo nove partnerje tudi v drugih evropskih državah ter čez mejo postavljajo en hektar velik rastlinjak, poln zelenjave za avstrijski trg.

ŽIVA izven meja pod znamko LIFE
Panorganic ima za seboj izjemno uspešno leto. Prodaja ŽIVE, ki so jo lani predstavili in jo uspešno lansirali na trg v vse večje trgovske sisteme v Sloveniji, je danes v najvišjem razcvetu, saj se ŽIVA solata in zelišča prodajajo tudi izven meja pod znamko LIFE. V sosednjo Avstrijo v Hofer vsak dan odpeljejo več tisoč solat; solato in zelišča lahko najdete tudi v hrvaškem Konzumu in bolgarskem Kauflandu, pogovori pa potekajo še z velikimi trgovskimi verigami na Madžarskem in v Romuniji. Zaradi visokega povpraševanja tako trgovcev kot kupcev so dodatne širitve že v polnem teku. Gradijo namreč še dodaten, en hektar velik rastlinjak, ki bo postavljen v obmejnem Cmureku, kjer bodo skozi vse leto uspevala zelišča, solata, motovilec, špinača in rukola, namenjena avstrijskim potrošnikom.

Uspešno poslovanje v letu 2016 se ne pozna le v številkah, ampak je bilo prepoznano tudi s strani številnih institucij. Panorganic oz. Mario Kurtović je prejel naziv Mladi podjetnik leta 2016, časnik Finance jim je podelil posebno nagrado »Mladi in drzni«, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije »Priznanje za nove pristope v kmetijstvu«, prejeli pa so še nagrado za posebne gospodarske dosežke v Občini Ljutomer. Neprestano stremljenje k visoki kakovosti, drugačni, inovativni in raznoliki ponudbi ter naravi najbolj prijazni pridelavi je torej obrodilo sadove.

Panorganic strogo sledi načelu brezpesticidne pridelave
In kaj je recept za uspeh? Naj spomnimo, da gre za edinstven rastlinjak v srednjem delu Evrope, kjer se vsak dan, tudi v najhladnejših zimskih mesecih, pridela več tisoč solat in zelišč, medtem ko na zunanjih površinah ni možno pridelati slovenske zelenjave, posledično je tudi ni na trgovskih policah, ampak je slovenskim potrošnikom na voljo zgolj tuja. Panorganic to spreminja, saj so solata in zelišča, ki so brezpesticidno pridelana, dnevno spakirana in še isti dan prepeljana v skladišča trgovin ter slovenskim potrošnikom na voljo 365 dni na leto. Ker se prodajajo skupaj s koreninami, tako ohranjajo svežino, vitamine in druge hranilne snovi vse dokler jim ne porežete listov. Gre za moderno pridelavo po načelu bioponske tehnologije, ki je ljudem in naravi prijazna, saj strogo izključuje uporabo pesticidov, fitofarmacevtskih sredstev in gensko spremenjenih semen, pri pridelavi se ne proizvaja odpadnih voda (90 % vode kroži po sistemu), zato ni vpliva na pitno vodo in ni škodljivih vplivov na okolje. Sama voda je izjemno čista, saj se filtrira skozi 4 različne filtre – mehanski, peščeni, UV ter filter za železo in mangan. Panorganic strogo sledi načelu brezpesticidne pridelave, zato se uporabljajo neoporečne in naravi najbolj prijazne tehnologije pridelave.

Znamkam ČESNEK, FIŽOLČEK, GOJI, ŽIVA in SVET BOROVNIC se je pridružila še ČILI IN FEFERONI
Čeprav se zadnje leto bolj ali manj vse vrti okrog solat in zelišč ŽIVA, so v teku tudi številni drugi projekti. Poleg že omenjenega so se letos lotili še pridelave ekoloških čilijev pod znamko ČILI IN FEFERONI, ki se je pridružila znamkam ČESNEK, FIŽOLČEK, GOJI, ŽIVA in SVET BOROVNIC. V letu 2017 bodo še povečali pridelovalne površine, in sicer načrtujejo večje površine rukole in motovilca, ki bodo, tako kot ŽIVA, pridelana v rastlinjaku in na voljo skozi vse leto, nasad borovnic bodo povečali za 4 hektarje, za 10–20 % pa še površine česna in fižola. Panorganic se tako riše na zemljevid pomembnih pridelovalcev ne le v Sloveniji, ampak z edinstvenimi rastlinjaki z moderno pridelavo z najnaprednejšo tehnologijo orje ledino tudi v Srednji Evropi.


Več v Gospodarstvo