Andrej Tomc je izdelal maketo vasi Banovci

Vse hiše in ulice vasi Banovci so narejene tako, kot je prav vas v naravi

Prlekija-on.net, torek, 20. december 2016 ob 19:015
Maketa vasi Banovci

Maketa vasi Banovci

Andrej Tomc se je z ženo Justo iz Škofje Loke na Gorenjskem preselil v vas Banovce v Prlekiji. Spoznala sta ljudi v vasi, njihove navade, kulturo, šege, običaje in kulinariko. Andrej kot upokojenec se razdaja kot umetnik v slikanju slik z različno tematiko. Potem, ko sta ž ženo Justo prišla v Banovce sta se vživela tudi pri postavitvi jaslic na prostem. Tako je Andrej pred leti dobil navdih in se lotil ročnega izdelovanja miniaturnih maket iz lesa in drugega podobnega materiala. Doslej je izpod njegovih rok v priročni delavnici na njegovem domu v Banovcih nastalo na ducate najrazličnejših maket jaslic, ki jih je že dal postaviti na ogled v svojem domu in sicer v garaži.

Letos pa mu umetniška žilica ni dala miru in začel je razmišljati, kako bo popestril božično vas Banovci. Na misel mu je prišla ideja, da bi letos izdelal vso vas Banovci, hiše, gospodarska poslopja, vaško - gasilski dom, kapelo, križ na koncu vasi, Terme Banovci in ulice, kar se mu je v dobrih treh mesecih trdega dela tudi obrestovalo. Rezultat dela je tako pokazal širši javnosti v teh dneh. Domala vse hiše in ulice vasi Banovci so narejene tako, kot je prav vas v naravi. Ko se je lotil izdelovanja makete banovske vasi - hiš, si je vse hiše podrobno ogledal, narisal na list papirja - ene vrste je izdelal načrt vasi in začel vsako hišo posebej izdelovati in postavljati hiše po načrtu, kot so vasi.

V maketi je vas Banovci pri Tomcovih predstavljena in postavljena, kot današnja turistična vas, tudi z nekaj novimi hišami, z ulično razsvetljavo. Za izdelovanje je uporabljal les - furnir, hiše pa so krite s tegolo, ulice s pločniki vasi Banovci pa so iz lepenke. Ob hišah so postavljene tudi ulične svetilke, veliko je zelenja in dreves. Skratka, ko obiskovalec pride v mini vas Banovce k Tomcovim, dobi občutek, da je umetnik Andrej Tomc vas postavil na dlan, pri čemer se obiskovalec ne more načuditi kako preprosto je Andrej vas Banovce naredil v manjšem obsegu. Vsak domačin, ki si maketo vasi Banovcev ogleda lahko vidi kako je mojster Andrej njegovo hišo izdelal iz lesa v manjšem obsegu, a dejansko so hiše velike zgrajene iz opeke in drugega materiala.

Tako si lahko vsak Banovčan ogleda svojo hišo in vidi, da Andrej ni potreboval gradbenega dovoljenja in najrazličnejših papirjev, zidarjev in drugih mojstrov, ampak je vsako hišo izdelal sam, kar je prava umetnost. V maketi vasi Banovci je Andrej naredil hišo z dimnikom in štorkljo, ki skozi dimnik v stanovanje spušča novorojenca - otroka. Tako je Andrej predstavil Božično Banovsko vas.

Jože Žerdin


Več v Zanimivosti