Policija z novimi vozili za delo na avtocesti

Sekcijsko merjenje hitrosti, helikopterski nadzor in dodatna policijska vozila za večjo varnost na slovenskih avtocestah

Prlekija-on.net, petek, 27. januar 2017 ob 15:124
Nova policijska vozila, foto: policija.si

Nova policijska vozila, foto: policija.si

Na avtocesti med Trojanami in Blagovico bosta Družba za avtoceste RS in Policija v začetku naslednjega tedna začeli izvajati sekcijsko kontrolo hitrosti. Prihajajoče aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti so podrobneje predstavili v izjavi za javnost.

Kljub temu, da se je število hudo in lahko telesno poškodovanih v letu 2016 zmanjšalo, se je za 8 odstotkov povečalo število umrlih v prometnih nesrečah. Lani je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 130 oseb oziroma 10 oseb več kot leto pred tem. Več mrtvih je bilo lani tudi na avtocestah, tudi tam za 10 mrtvih več kot leto prej. Prav zato uvajajo nekatere nove ukrepe, s katerimi želijo okrepiti nadzor prometa, predvsem na avtocestah.

Sekcijsko merjenje hitrosti na območju trojanskih predorov
"Potem ko smo poleti 2015 začeli vzpostavljati pilotski projekt sekcijskega merjenja hitrosti, sedaj prehajamo v zaključno fazo," je dejal Robert Vehovec: "Za sistem smo pridobili vsa potrebna potrdila, kar pomeni, da lahko policisti začnemo z merjenjem hitrosti, na podlagi katerih bomo v primeru ugotovljenih prekoračitev začeli z vodenjem prekrškovnih postopkov. Napovedujemo, da bomo z meritvami hitrosti začeli v ponedeljek, 30. januarja, zato voznike pozivamo, naj prilagodijo hitrost in upoštevajo omejitve hitrosti tako na območju trojanskih predorov kot na vseh ostalih cestah."

Pilotski projekt sekcijskega merjenja hitrosti Policija izvaja skupaj z Družbo za avtoceste RS in zunanjim partnerjem. Kot sporočajo na DARS-u, bodo policisti s t. i. trojanskim radarjem merili povprečno hitrost le v smeri proti Ljubljani. Gre za nekaj več kot petkilometrski odsek med izvozom Trojane in izhodom iz predora Podmilj, kjer je hitrost omejena na sto kilometrov na uro. Gre za odsek, kjer so po dosedanjih analizah najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov. Merjenje hitrosti bo potekalo s pomočjo štirih kamer. Kamera na začetni točki bo fotografirala vozilo, zajela oz. prepoznala registrsko tablico in zabeležila čas. Ko se bo vozilo pripeljalo mimo končne točke, ga bo kamera tam znova zaznala in zabeležila čas. Kameri bosta nato poslali registrsko številko, ne pa tudi fotografije vozila, v DARS-ov nadzorni center. Šele če bo izračun pokazal, da je vozilo celotno razdaljo prevozilo hitreje od predpisanih 100 km/h, bo sistem poslal fotografijo vozila v DARS-ov nadzorni center, ki je podatkovno povezan s policijo. V izmero bosta vključena toleranca in varnostni odbitek. Na podlagi nedvoumno zaznane kršitve bo nato policija obvestila kršitelja o prekršku. Ob tem poudarjajo, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje. Samo pri kršiteljih bo torej kamera v nadzorni center posredovala tudi fotografijo vozila. Če kršitve ne bo, pa bodo kamere fotografije vozil nemudoma uničile. S podatki torej ne bo mogoče manipulirati oziroma jih brisati ali spreminjati.

Helikopterski nadzor prometa
Poleg sekcijske kontrole hitrosti je med ukrepi za boljšo varnost cestnega prometa tudi ponovno izvajanje nadzora prometa s helikopterjem, s katerim bodo poskusno začeli že februarja, marca pa v polnem obsegu.

Kot je pojasnil Robert Vehovec, so policisti za zagotavljanje varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanje kršitev cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu v preteklosti že uporabljali helikopter, a so morali ta ukrep opustiti: "V zadnjih dveh letih smo v policiji zaradi finančnih omejitev nadzor prometa iz zraka s pomočjo helikopterja izvajali le izjemoma oziroma v zelo majhnem obsegu. Nadzore iz zraka nameravamo sedaj okrepiti. Prve observacije bomo izvedli že februarja, marca pa bomo aktivnosti nato še intenzivirali."

Nadzor poteka tako, da je med temi nalogami poleg pilotov v plovilu prisoten prometni policist - opazovalec, ki policijskim patruljam na tleh posreduje podatke o kršitvah, stanju prometa in podobnem. "Nadzor prometa iz zraka je med pomembnimi segmenti nadzora, preko katerega lahko ugotavljamo hujše kršitve v cestnem prometu, še posebej na avtocestah in drugih cestah, kjer je klasični nadzor prometa otežen. Vozniki lahko v prihodnje pričakujejo, da bodo ponovno pogosteje nadzorovani iz zraka, policisti observerji pa bodo imeli v času observacij zagotovljeno povečano število patrulj na cestah, ki bodo lahko ustavljale morebitne kršitelje," je poudaril Vehovec in dodal, da je nadzor prometa iz zraka sicer primeren tudi za ugotavljanje morebitnih vzrokov za zastoje, zaradi česar lahko bolje organiziramo delo policijskih patrulj na cestah in tako hitreje odpravljamo tako zastoje kot njihove posledice.

Nova policijska vozila za delo na avtocesti
Ob tej priložnosti so javnosti predstavili tudi nova policijska vozila, ki so prilagojena za delo na avtocesti. Ministrstvo za notranje zadeve je v sodelovanju s Policijo namreč zaključilo javno naročilo za operativni najem vozil za potrebe policije, na podlagi katerega bo izbrani ponudnik policiji dobavil skupno 42 policijskih avtomobilov Škoda Octavia RS.

Za delo na avtocestah prometni policisti potrebujejo nekoliko zmogljivejša vozila, ki so hkrati dobro vidna. Nova vozila so, tako kot že ob zadnjih dobavah, v modro-belo-rumenih barvnih kombinacijah. Opremljena so z zmogljivimi modrimi luči na strehi, obenem pa so modre luči vgrajene tudi v masko motorja in v zadnja dvižna vrata. Na strehi vozila so prvič vgrajene luči, ki imajo že integrirano tablo za izpisovanje sporočil, kar je za delo na avtocesti še posebej pomembno.


Več v Slovenija