Regijska živila v gastronomiji: jabolka, mleko in med

Zaključni izpit dijakov tretjih letnikov SŠGT Radenci

Filip Matko Ficko, petek, 12. maj 2017 ob 16:132
Pozdrav ob zaključku

Pozdrav ob zaključku

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci so dijakinje in dijaki tretjih letnikov poklicne usmeritve (3. a in 3. b razred) opravljali 12. maja svoj zaključni izpit na temo »Regijska živila v gastronomiji: jabolka, mleko in med«.

Zatorej so opoldne tega dne v svojo sredino, na šolsko teraso ter v učilnico praktičnega pouka povabili svoje sošolke in sošolce, svoje učiteljice in učitelje, druge zaposlene na šoli ter nekaj zunanjih gostov, da se predstavijo kot mojstri v kuhinji ter pri strežbi. Že v vabilo so zapisali: »Vaša udeležba bi nam veliko pomenila, zato upamo, da se boste vabilu odzvali.«

In zgodilo se je tako. Svoje goste so tretješolci pričakali na šolski terasi ter jim postregli z brezalkoholnim napitkom - smoothijem iz jabolk, banan in mleka ter z različnimi kanapeji (krompirjevo-mesne kroglice; jabolka s skuto in medom; testene košarice z jetrno pašteto, popečenimi jabolki in medom; šunkini zvitki s hrenovim nadevom; spomladanska solata z jabolki). Sledilo je vabilo na slavnostno kosilo v učilnico, ki je bila slovesno opremljena v rdeče.

Natakarice in natakarji so ponudili: jabolčni sok in Radensko Naturelle, odraslim pa tudi sivi pinot. Iz kuhinje so postregli z jabolčno juho, nato pa marinirana piščančja prsa, panirana v jabolčnem čipsu; svinjsko ribico, nadevano z jabolčno-kruhovim nadevom; korenčkov pire in krompirjevo mrežico. Za sladico je sledila Radenska gibanica, k njej pa medeno-jabolčni coctail.

Tretješolke in tretješolci so se zahvalili svojim učiteljem praktičnega pouka, Zdenki Mesarič in Petru Pertociju, ravnateljica Janja Prašnikar Neuvirt pa je mlade pohvalila v znanem izreku: »Naloga odličnih učiteljev je spodbujati navidezno običajne ljudi k neobičajnim prizadevanjem. Težavnost naloge ni toliko v prepoznavanju zmagovalcev, je v ustvarjanju zmagovalcev iz običajnih ljudi.«


Več v Kultura in izobraževanje