25 let od smrti »Dobrotnika iz Negove«

7. junija 1992 je bil umorjen predsedniški kandidat Ivan Kramberger - dobri človek iz Negove. Umor še danes velja za ne povsem pojasnjen.

Prlekija-on.net, sreda, 7. junij 2017 ob 10:358
Ivan Kramberger, foto: negova.si

Ivan Kramberger, foto: negova.si

Mineva 25 let od umora predsedniškega kandidata Ivana Krambergerja - Dobrotnika iz Negove, ki je bil umorjen 7. junija 1992, ko je njegovo življenje na predvolilnem zborovanju v Jurovskem Dolu v Slovenskih goricah, končala krogla iz lovske puške.

Ivan, ki se je od rojstva v revščini prebil do kandidata za predsednika države, je bil dimnikar, izumitelj, dobrotnik, gostilničar, pisatelj in politik. Kramberger je bil ustreljen 7. junija 1992, ko je na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu predstavljal svoj program pred volitvami decembra 1992. Krogla ga je zadela v levo ramo in mu prestrelila eno izmed glavnih žil, zaradi česar je med prevozom v Zdravstveni dom Lenart izkrvavel. Policija je takrat domnevnega storilca prijela le nekaj ur po umoru, dejanje pa je tudi priznal.

Morilec naj bi bil 42-letni Peter Rotar
Krambergerja naj bi ubil takrat 42-letni Peter Rotar, z lovsko puško z nameščenim strelnim daljnogledom. Streljal naj bi iz svoje nedograjene stanovanjske hiše, z razdalje 63 metrov. Rotarju so policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola, zato je že med sodnim procesom Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi Rotar v takšnem stanju in iz take razdalje lahko zadel Krambergerja.

Usodne krogle niso nikoli našli
Krogle, ki je končala Ivanovo življenje, niso našli nikoli, čeprav jo je iskalo 50 policistov. Pojasnilo ob tem je bilo, da je šlo za lovsko kroglo, za naboj z mehko konico, ki ko pride v kost in telo, se takšna krogla razširi in razpade.

Sodna obravnava se je začela 24. avgusta, sodišče pa je sodbo, v kateri je Rotarja obsodilo na devet let zapora, izreklo 31. avgusta. Domnevni storilec je kazen sedaj že prestal, a umor še vedno velja za ne povsem pojasnjen, saj je bilo po mnenju obrambe veliko stvari, ki bi lahko odločilno vplivale na razplet, enostavno spregledanih.

Kramberger veljal za dobrega človeka z Negove
Kramberger je bil izredna in samonikla osebnost v slovenskem medijskem in političnem prostoru. Kot delavec je služil v Nemčiji, kjer je iznašel in patentiral vrsto tehnologije stroja za dializo. Finančna sredstva, ki jih je s tem dobil, je delil med revne slovenske prebivalce. S svojo ženo in otroki je živel zelo skromno, znan je bil tudi po tem, da je vozil avtomobile, ki jih je izdeloval sam. Kot ljudski človek je imel mnoge politične govore, najpogosteje na Prešernovem trgu v Ljubljani. S podporo ljudskih glasov je kandidiral na volitvah za predsednika Republike Slovenije leta 1990 in prejel 18,5 odstotkov glasov.

Znan je bil po nenavadni volilni kampanji, saj se je na predvolilne shode velikokrat vozil v odprtem bugattiju, ki ga je izdelal sam, in z opico Ančko na ramenih.

Jasnovidni govori
Ko se danes ozremo nazaj in poslušamo njegove takratne govore, ne moremo prezreti njegovih vizionarskih napovedi. Spodaj je nekaj delov govora, ki jih je izrekel že leta 1990 in kar se pravzaprav v zadnjih letih dogaja.

"Verjemite mi, dragi Slovenci, ta slovenski narod bo suženj, suženj Evropi, in temu slovenskemu narodu se bo hudo godilo! Vi boste preživeli, ampak kaj bo z vašimi otroki, dragi Slovenci? Vi se boste v grobu obračali, ker bo otrokom šlo slabo."

"Kar se Janez nauči, to Janez dela. Vidite, nobenih zakonov ni, če boste vi kaj ukradli, vas bodo takoj zaprli in še službo boste izgubili. Oni pa cele tovarne kradejo. Cele tovarne in nobeden nič ne odgovarja!"

"Odkrito vam povem, niso še tisti pravi hudi časi, a bodo prišli in sploh se ne moremo zavedati, kako hudo bo. Ta slovenska zemlja nikoli ni imela toliko revežev in bogatašev, kot jih bo v kratkem. Ogromno tovarn bo propadlo, veliko jih bo brez kruha. Zapomnite si, kaj sem vam rekel!"

"Dragi Slovenci varjamte mi, tako hudo ko bo zdaj slovenskemu narodu šlo, mu nikoli ni šlo, kot mu bo šlo. Tolko revežev, kot jih bo zdaj, jih nikoli ni blo in tolko bogatašev kot jih bo zdaj jih nikoli ni blo. Hudi časi se bližajo našem slovenskem narodu", pa je velikokrat prikazan, predvsem na družabnih omrežjih, kar se v resnici zadnja leta dogaja.

V spodnjem videu si lahko ogledate njegov govor v Sevnici leta 1990.