Gasilci PGD Spodnji Ivanjci imajo novo gasilsko vozilo

Novo vozilo GVT-1 bo namenjeno prevozu moštva

Prlekija-on.net, sreda, 14. junij 2017 ob 19:20
Novo gasilsko vozilo PGD Spodnji Ivanjci

Novo gasilsko vozilo PGD Spodnji Ivanjci

V nekoč izrazito kmečki vasi Spodnji Ivanjci, ob regionalki Gornja Radgona – Ptuj, je bilo leta 1936 ustanovljeno PGD Spodnji Ivanjci, ki je skrbelo in še skrbi, za požarno varnost in družabno življenje v vasi. Takoj po ustanovitvi so nabavili ročno gasilno brizgalno, s katero so, na dan nedolžnih otročičev, na "pametivo", 28. decembra 1938. leta, prvič z njo gasili požar na Negovskem gradu. Društvo je v vasi zgradilo gasilki dom in vseskozi nabavljalo potrebno gasilko opremo. In sedaj, ko je tudi za gasilce nujno prevozno sredstvo avtomobil, so se ivanjski gasilci še posebej razveselili nove pridobitve. Namenu so namreč predali novo vozilo GVT-1 za prevoz moštva, kar je za tako majhna društva izjemen dosežek.

Zato so ob svojem gasilskem domu, v velikem šotoru pripravili slovesnost, katero je vodila Alenka Mir, za kulturni program pa so poskrbeli Pihalni orkester Gornja Radgona in otroci-gasilci iz Spodnjih Ivanjcev. Seveda so se slovesnosti udeležili številni gasilci iz sosednjih in pobratenih gasilskih društev, zraven pa tudi nekaj gostov, med katerimi predsednik KS Spodnji Ivanjci Srečko Žižek, ki je zastopal radgonskega župana Stanislava Rojka, častni občan občine Gornja Radgona Slavko Lončarič in poveljnik CZ Gornja Radgona Ivan Kramberger, strokovna sodelavka za zaščito in reševanje Marjeta Erdela, častni člani PGD Spodnji Ivanjci Adolf Budja, Franc Veberič in Jože Vogrin ter častni poveljnik društva in predsednik DU Negova-Spodnji Ivanjci Karl Fleisinger.

O novi pridobitvi je, ob pozdravu udeležencem slovesnosti, spregovoril predsednik društva Robert Kramberger, ki je predstavil kratko zgodovino društva in njegov razvoj. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so prispevali sredstva za nabavo vozila. Udeležence slovesnosti je v imenu župana Stanislava Rojka, pozdravil predsednik KS Spodnji Ivanjci Srečko Žižek, ki je med drugim dejal: »Vsi se trudimo, da gasilce opremimo z najnujnejšo opremo. V prvi vrsti moramo skrbeti, da zaščitimo svoja življenja. Vendar nikoli ne vprašamo, ali je varno, ne pogovarjamo se o tem, ali se bomo po intervenciji se še sploh vrnili k družini, saj je naše poslanstvo predvsem in v prvi vrsti pomagati sočloveku v nesreči.« Prisotne je pozdravil tudi predsednik Civilne zaščite občine Gornja Radgona, Ivan Kramberger, novo vozilo pa je nato blagoslovil župnik župnije Benedikt Marjan Rola, ki soupravlja župnijo Negova, kamor sodi kraj Spodnji Ivanjci. Ob blagoslovu vozila je gasilcem čestital za novo pridobitev in jim zaželel uporabo vozila brez nezgod. Ključe vozila je predsedniku društva Robertu Krambergerju, izročil Srečko Žižek, predsednik pa jih je predal poveljniku društva Sandiju Fleisingerju, kateri jih je izročil vozniku novega vozila Blažu Doklu. Blaž je sedel v vozilo in s simboličnim vklopom alarmnih siren, ter opozorilnih modrih luči, prikazal delovanje njihove nove velike pridobitve.

Ob koncu prireditve so darovalcem, ki so darovali sredstva za nabavo vozila, podelili priznanja in zahvale. Po končani slovesnosti, so gasilci, v velikem šotoru in ob stojnicah, pripravili še gasilsko veselico, kjer so poskrbeli za jedačo in pijačo. Za zabavo in dobro voljo na veselici pa je poskrbel glasbeni ansambel Energy.

Foto: Ludvik Kramberger


Več v Kultura in izobraževanje