Pri Sveti Ani štirinajst ekip kuhalo Štajersko kislo juho

Zmagala je ekipa Avtoservis Bauman, zbrana sredstva pa so namenili Vrtcu Lokavec

Prlekija-on.net, nedelja, 23. julij 2017 ob 09:00
Ekipa Avtoservis Bauman - 1. mesto

Ekipa Avtoservis Bauman - 1. mesto

V okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah - Aninega tedna 2017, je na dvorišču okrepčevalnice Šenk pri Sveti Ani potekalo tradicionalno, 7. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Ob pomoči nekaterih drugih društev in organizacij, predvsem pa številnih sponzorjev in donatorjev, so zanimiv dogodek odlično pripravili Kulinarično društvo kisla juha Sveta Ana, Krajevni odbor Rdečega križa Lokavec in Okrepčevalnica Šenk, ki so na tekmovanje pritegnili več kot solidnih 14 ekip, čeprav so vročina in tudi številni dogodki v okolici, odvrnili še nekatere ekipe. Kljub vsemu je alfa in omega tekmovanja Lili Uroševič bila več kot zadovoljna s celotnim dogajanjem, enako tudi nastopajoči kuharji in kuharice. Petnajsta domača ekipa organizatorjev "Kulinarično društvo kisla juha" je skuhala še veliki pisker juhe, tako da te priljubljene jedi ni zmanjkalo.

Na samem tekmovanju sta ekipe sicer uradno sestavljala glavni kuhar in pomočnik kuharja (ponekod je bilo pomočnikov še več), ki sta v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morala skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Vsaka ekipa je morala skuhati vsaj 15 porcij, od česar jih je nekaj pripadlo organizatorju, ki jih je prodal prisotnim gostom in izkupiček namenil kot dobrodelni prispevek za Vrtec Lokavec, kjer bodo otrokom kupili igrače in opremo. Ob tem je ena porcija za ocenitev, ostalo pa so si lahko ekipe poljubno razdelile.

Strokovna komisija, katero so letos sestavljali predsednica Milena Benko ter člana Igor Vučko in Vlado Lebar, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5 točk), okus jedi (0-10 točk), videz oziroma izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da je naj juho skuhala ekipa Avtoservis Bauman (Marina Ferlinc, Petra in Janez Bauman), ki je slavila pred ekipo Enota kmetija Rožengrunt (Majda Janežič in Mitja Fras), tretja pa je bila ekipa Športnega društva Sveta Ana (Simon Sirnik, Matjaž Strniša in Kristjan Pintarič). Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, prav vse ekipe pa so prejele lepe praktične nagrade, tri najboljše pa tudi lepe pokale in priznanja. In prav vseh 14 sodelujočih ekip je obljubilo, da bodo prišli tudi prihodnje leto 2018, ko bo ob "Aninem tednu" pri Sveti Ani, 8. tekmovanje v kuhanju kisle juhe.

Sam dogodek, kjer je za organizacijo in brezhibno dogajanje skrbela odlična ekipa na čelu z Lili Uroševič (mimogrede je zraven bil tudi njen brat, predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič), ki si zasluži vse pohvale za lepo prireditev, je pritegnil lepo pozornost obiskovalcev in blizu in daleč...


Več v Družabno