Veterana Jože Zver in Štefan Bakan zmagovalca v oranju

V Tropovcih je potekalo regijsko tekmovanje v oranju za Pokal Pomurskega sejma

Prlekija-on.net, četrtek, 10. avgust 2017 ob 18:55
Regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije

Regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije

V okviru 3. Kmečkega praznika ("svetka"), ki ga je konec minulega tedna na posestvu Panvita v Tropovcih pripravilo Govedorejsko društvo Tišina, je potekalo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije. Tekmovanje, ki je skupaj privabilo 26 tekmovalcev, je sočasno potekalo tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma oz. 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2017. Ob veliki vročini in prodnati zemlji je tekmovanje minilo v znamenju tradicionalno dobre organizacije in eno od najbolj skromnih udeležb doslej, saj je v tekmovalnih disciplinah kot izbirnih za državno tekmovanje – s tekmovalnimi plugi krajniki in s tekmovalnimi obračalnimi plugi, skupaj oralo vsega 13 oračev, 8 s krajniki in pet z obračalnimi plugi.

V odsotnosti Mateja Sinica, serijskega zmagovalca teh tekmovanj in trikratnega državnega prvaka oz. večkratnega udeleženca svetovnih prvenstev, ki zaključuje magistrski študij na mariborski strojni fakulteti - pravi, da zato letos ni dovolj treniral - je zmagal stari maček tovrstnih tekmovanj, Jože Zver iz Brezovice v občini Velika Polana. Kako okrnjena konkurenca je bila letos, pove tudi podatek, da se je na drugo mesto uvrstila dijakinja 1. letnika Biotehniške šole (BŠ) Rakičan Romana Kumin, sicer doma iz Berkovcev v Prekmurju. Zver jo je ugnal kar za 28 točk. Tretji je bil Gregor Bakan iz Gradišča. Med Prleki je bil s krajniki najboljši Matjaž Nedog iz Ljutomera, drugi pa Marko Meznarič iz Grabšincev. V konkurenci obračalnih plugov je bil zmagovalec Gregorjev oče Štefan Bakan, drugi dijak BŠ Tilen Vogrinčič iz Puconcev in tretji domačin Stanko Šeruga. Edini Prlek pa je bila prav tako ženska – dijakinja BŠ Rakičan, Rita Kovač iz Veržeja.

Tekmovali so tudi v oranju z navadnimi plugi in oranju s traktorji starodobniki, bila je še spretnostna vožnja slovenskih kmetic in mladih. Med organizatorji tekmovalnega dela programa je bilo Društvo oračev Pomurja, domača občina, Pomurski, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, KGZ Murska Sobota, Skupina Panvita in Biotehniška šola Rakičan. Spremljajoči program so ob strokovnem predavanju aktualnih opravili na njivah v tem času, je obsegal še razstavo novih in starih kmetijskih strojev ter mehanizacije z demonstracijo opravil na strnišču. Regijsko tekmovanje v Tropovcih je bilo tudi kvalifikacijska tekma za nadaljnje državno tekmovanje, ki se bo 8. septembra odvijalo na Ptuju.

Končni vrstni red, tekmovalni plugi – krajniki: 1. Jože Zver, 2. Romana Kumin, 3. Gregor Bakan itd. Končni vrstni red, tekmovalni-obračalni plug: 1. Štefan Bakan, 2. Tilen Vogrinčič, 3. Rita Kovač itd. Skupna uvrstitev navadni plug: 1. Primož Sukič, 2. Franc Štuhec, 3. Koloman Kosednar itd.; Spretnostna vožnja slovenskih kmetic: 1. Sandra Karoli, 2. Ines Luknjar, 3. Alenka Hari itd.; Spretnostna vožnja za pokal občine Tišina in spretnostna vožnja mladi za kmetijstvo: 1. Simon Horvat, 2. Miran Rendeo, 3. Tomi Intihar itd.


Več v Kultura in izobraževanje