Na vinorodnem griču v Šprincu so trgali grozdje

Ob koncu tedna je bilo zelo veselo v vinorodnem območju Podravja v Šprincu, ob meji med Slovenijo in Hrvaško

Jože Žerdin, ponedeljek, 11. september 2017 ob 11:05
Trgatev v Šprincu

Trgatev v Šprincu

Čeprav je letos narava naredila svoje, saj je bila spomladi pozeba, poleti malo padavin in zelo vroče, vmes pa še je klestila po vinogradih toča, so grozdne jagode pridobile na sladkorju. Tako so se že začele na vseh vinorodnih območjih trgatve grozdja. Tako je bilo tudi ob koncu tedna, 8. septembra, zelo veselo v vinorodnem območju Podravja v Šprincu, ob meji med Slovenijo in Hrvaško. Trgatev je bila ob lepem sončnem vremenu, kjer so trgači trgali rane sorte grozdja.

Trgatev jim je šla kar lepo od rok, kajti letošnji pridelek ne bo tako nadpovprečen kot je bil lanskoletni. Gospodar Karel nam je zaupal, da je grozdja sicer veliko, vendar je iz stiskalnice priteklo malo sladkega mošta, ker je celo leto trto pestila suša in velika poletna vročina, zato so grozdne jagode bolj suhe in imajo malo tekočine. Tokrat v vinogradu nismo srečali brentarjev, kajti vsak vinogradnik gre s časom naprej in si olajša delo, zato so tokrat potrgano grozdje trgači zlagali v plastične zaboje, katere so potem s traktorjem vozili iz vinograda do stiskalnice.

V stiskalnici so možje stiskali grozdje iz katerega je pritekel sladki mošt, nato so ga vlivali v sode. Kaj kmalu bo mošt zavrel in iz mošta bo nastalo mlado vino ob Martinovem. Dan se je prevešal k večeru in trgači so končali s trgatvijo, v zidanici pa jih je že čakala gospodinja Marija, katera jim je pripravila obilno malico.

Vsi, ki so bili na trgatvi so še lahko poskusili lansko vinsko kapljico, katero je gospodar namenil za trgatev. Ob koncu trgatve sta bila najbolj zadovoljna gospodar in gospodinja, da se je pospravil letošnji pridelek grozdja, zato je bilo potrebno skozi celo leto vložiti veliko dela in znoja. Tisti večer se je na Šprincu na vinorodnem griču zaslišala lepa domača ljudska pesem in so zapeli klopotci, ki so postavljeni po vinogradih.


Več v Družabno