Zadnja septembrska sobota - Lotmerška Zelemenjava

Možno je bilo videti, poskusiti in zamenjati sadike domačih zimskih solat, svež paradižnik, metrski fižol, kefirjeve gobice, peteršilj, ohrovt, pepino, kutine, raznobarvne buče

Prlekija-on.net, sobota, 30. september 2017 ob 22:24
Lotmerška Zelemenjava

Lotmerška Zelemenjava

Vrtičkarji kar nismo mogli dojeti, da nas je sobotno jutro zbudilo s samo štirimi stopinjami »nad nulo«. Kaj je res že konec dolgih, poletnih dni? Hladu primerno smo se morali opremiti za napovedano jesensko Lotmerško Zelemenjavo.

Marsikdo me je pred dogodkom z dvomom spraševal, kaj sploh lahko delaš ali menjaš na jesenski zelemenjavi. Na pripravljenem prostoru smo potem odkrivali, kaj vse je bilo 30. septembra možno v Ljutomeru videti, poskusiti, zamenjati: sadike domačih zimskih solat, svež paradižnik, metrski fižol, kefirjeve gobice, peteršilj, ohrovt, pepino, kutine, raznobarvne buče, tudi čudoviti šopki jesenskih rož. Poskusiti je bilo možno vložene buče, pirin kruh, kompot iz bučk in grozdni sok brez dodanega sladkorja.

Čisto slučajno je Lotmerška Zelemenjava dobila tudi medobčinsko in mednarodno razsežnost, saj sta mimo prišla kolesarja iz drugega konca Slovenije in nekaj turistov iz Avstrije. Obiskovalci so predlagali smiselno in vsebinsko dopolnitev vrtnega dogajanja in izmenjav, tako da za pomlad organizatorke že razmišljamo o dopolnitvah.

Martina Domajnko


Več v Kultura in izobraževanje