Krkina priznanja tudi mladim raziskovalcem na GFML

Prav vsi dijaki, prijavljeni na razpis, so osvojili Krkina priznanja

Prlekija-on.net, sobota, 7. oktober 2017 ob 20:04
Prav vsi dijaki, prijavljeni na razpis, so osvojili Krkina priznanja

Prav vsi dijaki, prijavljeni na razpis, so osvojili Krkina priznanja

Sredi septembra je na Krki v Novem mestu potekala že 47. podelitev Krkinih nagrad in priznanj, s katerimi spodbujajo mlade k raziskovanju in pridobivanju novih znanj. Na Krkin razpis se je odzvalo tudi 7 raziskovalcev iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), ki so napisali pet raziskovalnih nalog. V vsako raziskovalno nalogo je bilo vloženega veliko truda, znoja in časa, ki bi ga kot mladostniki, polni adrenalina, lahko vložili v popolnoma druge aktivnosti. Vendar so mladi raziskovalci vztrajali in dosegli cilje, na katere so lahko ponosni.

Prav vsi dijaki, prijavljeni na razpis, so osvojili Krkina priznanja: Eva Pintarič za raziskovalno nalogo Vpliv teže na ploska stopala in vpliv ploskih stopal na grafomotoriko predšolskih otrok, njena mentorica je bil dr. Marija Meznarič; Eva Šantić Zadravec in Maja Sever sta raziskovali Vpliv priprave testenin na koncentracijo glukoze v krvi in volumen škrobnih zrn, mentorici dr. Marija Meznarič in mag. Nina Žuman; Klara Dragović in Jure Martinuzzi sta proučila Tehnologijo beljenja zob, pod mentorstvom mag. Nine Žuman; Staša Poštrak je napisala raziskovalno nalogo Resnice in zmote o konoplji, njeni mentorici sta bili Mateja Godec in dr. Tanja Bagar; Katja Vöröš pa je raziskovala Inhibicijo rasti plesni, pod mentorstvom Mateje Godec, red. prof. dr. Maje Leitgeb, asist. in Katje Vasić, univ. dipl. inž. kem. tehnol.

Ena izmed mentoric, dr. Marija Meznarič, je povedala: »Pomembno vlogo pri nastajanju raziskovalne naloge odigrajo tudi mentorji, saj pravilno usmerjanje, motiviranje, dober odnos in vsestranska podpora niso nekaj samoumevnega

Na GFML se veselijo tovrstnih uspehov, saj potrjujejo, da delajo dobro, obenem pa dijakom nudijo priložnost, da razvijejo svoje potenciale.

Foto: Arhiv Krke, d. d., Novo mesto


Več v Kultura in izobraževanje