Na Tržnici srednjih šol v Gornji Radgoni tudi Avstrijci

Učencem devetošolcem iz šestih osnovnih šol se je predstavilo kar 24 srednjih šol

Prlekija-on.net, sreda, 29. november 2017 ob 09:42
Tržnica srednjih šol v Gornji Radgoni

Tržnica srednjih šol v Gornji Radgoni

Izbira ustrezne srednje šole in poklica je težka odločitev za vsakega osnovnošolca, seveda je to tudi velika obveza staršev. Zato je pri tem pomembno, da imajo otroci čim več informacij o izobraževalnih programih srednjih šol in aktualnih kadrovskih potrebah regije. Zato so v veliki telovadnici OŠ Gornja Radgona, pripravili Tržnico poklicev in predstavitev srednjih šol. Sodelovalo je 22 srednjih šol iz pomurske in podravske regije ter dve srednji šoli iz sosednje Avstrije, ki so predstavile svoje programe, potencialne bodoče dijake pa so seznanjale z novostmi. Organizatorji tržnice iz OŠ Gornja Radgona so k sodelovanju povabili tudi Pomursko gospodarsko zbornico (predstavitev aktualnih kadrovskih potreb regije in sistem vajeništva), Območno obrtno-podjetniško zbornico Gornja Radgona (možnosti opravljanja prakse), Razvojno agencijo Gornja Radgona PORA (predstavitev regijske štipendijske sheme za Pomurje) in Center za socialno delo Gornja Radgona (informacije o štipendijah, subvencijah in denarni socialni pomoči)..., predstavilo pa se je tudi uspešno podjetje Arcont d.d., kjer med drugim uspešno vodijo kadrovsko politiko.

Zato ne preseneča, da se je v veliki in tudi mali dvorani OŠ Gornja Radgona, kjer se že dolgo borijo, da bi dobili pravo športno oz. večnamensko dvorano, trlo devetošolcev ter njihovih staršev z območja občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na tržnici (borzi) poklicev s predstavitvijo srednjih šol iz pomurske in mariborskega regije, sta se predstavili tudi srednji šoli iz avstrijske Radgone (Bad Radkersburga), kjer se že šola veliko mladih Prekmurcev in Prlekov. Srednje šole, kar 24 jih je bilo, ki se ob pomanjkanju otrok borijo za vsakega dijaka, so predstavljale svoje programe in novosti za prihodnje šolsko leto, poudarek je bil tudi na vajeništvu, Območna obrtno podjetniška zbornica Gornja Radgona je predstavljala predvsem deficitarne poklice, nekatere službe so bodoče dijake in njihove starše seznanjali z možnostjo zaposlitve, možnostjo pridobitve štipendije ipd. Vsekakor v Gornji Radgoni niso manjkali niti nekateri dijaški domovi – internati, ki so skušali pritegniti mlade, čeprav zanimanje za bivanje v teh domovih v zadnjih letih upada.

Ne glede na to, koliko učenci in starši vedo o programih srednjih šol, še vedno potrebujejo dodatne informacije, kajti odločitev za srednjo šolo in pozneje za poklic zagotovo ni enostavna. Zato sta ravnatelj in psihologinja na Osnovni šoli Gornja Radgona, Dejan Kokol in Nika Forjanič Huber, bila zelo zadovoljna, da se je tržnice poklicev udeležilo kar 24 srednjih šol, ter veliko učencev 9. razredov osnovnih šol Gornja Radgona, Apače, Kapela, Radenci, dr. Antona Trstenjaka Negova ter Sveti Jurij ob Ščavnici. In gotovo je, da se bodo vsi oni sedaj lažje odločili, kje nadaljevati svoje izobraževanje. »Boj za slehernega učenca na srednjih šolah je neizprosen,« kot je povedala ena izmed ravnateljic šole, ki se je predstavljala. Tudi zato, ker je iz generacije v generacijo otrok manj.

Kakorkoli že, učencem šestih osnovnih šol z območja Gornje Radgone ter iz še nekaterih sosednjih šol, so se poleg Dijaškega doma Maribor, Dijaškega doma Antona Martina Slomška in Dijaškega doma Drava Maribor, predstavile: Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, Šolski center Rogaška Slatina, Biotehniška šola Rakičan, Biotehniška šola Maribor, Lesarska šola Maribor, Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja ekonomska šola Maribor, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Tehniški šolski center Maribor, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Prometna šola Maribor, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Murska Sobota, Prva gimnazija Maribor, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, II. gimnazija Maribor, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška, Izobraževalni center piramida Maribor, HTL Bad Radkersburg (Mednarodna inženirska šola Bad Radkersburg) ter BORG Bad Radkersburg (Gimnazija). In vse omenjene šole, kakor tudi druge srednje šole po državi, bodo februarja imele še dodatne dneve odprtih vrat z informativnimi dnevi za devetošolce.


Več v Kultura in izobraževanje