Spominska slovesnost ob obletnici boja na Prelogovi domačiji na Grlavi

Slovesnost sta pripravili ZB za vrednote NOB Ljutomer in KS Krištanci, Šalinci, Grlava

Branko Košti, sobota, 6. januar 2018 ob 12:152
Spominska slovesnost na Prelogovi domačiji

Spominska slovesnost na Prelogovi domačiji

Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer in Krajevna skupnost Krištanci, Šalinci, Grlava, sta v petek, 5. januarja, na Bunderlovi domačij na Grlavi, pripravili spominsko slovesnost ob obletnici tragičnega dogodka pred koncem druge svetovne vojne.

Zgodaj zjutraj, 5. decembra 1945. leta, so takratno Prelogovo domačijo, eno največjih partizanskih postojank na širšem območju, obkolili Kozaki. V poslopju so poleg gospodarja, gospodinje in hčerke, bili tudi štirje partizani, kateri so na poziv k predaji odgovorili z orožjem. V neenakem boju, med katerim je bila domačija tudi požgana, so zgoreli trije partizani ter gospodar Hanzek in gospodinja Emilija, zaradi iskre človečnosti je uspelo pobegniti le hčerki Stani. Dveh otrok na srečo ni bilo doma.

Na spominski slovesnosti ob spominski plošči na današnji Bunderlovi domačiji, je, za družino Prelog tragičen in boleč, za vaščane in širšo okolico pa pretresljiv dogodek, opisal predstavnik ZB za vrednote NOB Ljutomer Jani Prajner, utrinke kalvarije Prelogovih otrok, ki so se na ruševine domačije vrnili šele ob osvoboditvi, pa je predstavila Slavica Sunčič.

Priložnostni glasbeni program so izvedle učenke OŠ Ivan Cankar Ljutomer, venec in cvetje k spominski plošči so položili podžupan Občine Ljutomer Janko Špindler, predsednik KS Krištanci Šalinci, Grlava mag. Milko Lebarič in predsednik ZB za vrednote NOB Ljutomer Franc Slokan.


Več v Kultura in izobraževanje