Lani HNMP iz Maribora opravil 180 intervencij, od tega deset v Prlekiji

Helikopter, ki poleti z letališča Edvarda Rusjana v Mariboru, do Ljutomera potrebuje manj kot 15 minut

Prlekija-on.net, sreda, 10. januar 2018 ob 17:48
Deseto posredovanje v Prlekiji lani decembra

Deseto posredovanje v Prlekiji lani decembra

Vzhodni del Slovenije je svojo enoto helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) dobil novembra 2016, deset let po začetku rednega dela HNMP Brnik. HNMP deluje z mariborskega letališča s pomočjo Letalske policijske enote in poleg intervencij na terenu, kjer je mogoč pristanek, posreduje pri nujnih medbolnišničnih prevozih v primeru akutnega koronarnega sindroma, akutne možganske kapi in pri hudih travmah oz. hudih poškodbah.

Po podatkih letalskega portala sierra5.net je HNMP s pomočjo Letalska policijska enota (LPE) z mariborskega letališča v letu 2017 opravila 180 intervencij, naleteli so skupaj 1391 ur, od tega 216 za potrebe HNMP (helikopterske nujne medicinske pomoči), 96 ur za potrebe sekundarnih prevozov in prevozov inkubatorjev, 77 ur za potrebe gorskega reševanja, ostalo pa za potrebe policijskih nalog.

LPE ima v svoji floti šest helikopterjev in sicer dva enomotorna helikopterja AB 206, dva izvidniško patruljna helikopterja AW 109 in EC 135 ter dva transportna helikopterja AB 212 in AB 412.

Tudi letos nadaljujejo z izvajanjem helikopterske nujne medicinske pomoči v bazi Maribor, kjer se število intervencij povečuje. V letu 2017, ko so z mariborskega letališča opravili 180 intervencij HNMP, jih je od tega bilo deset v Prlekiji oz. na območju UE Ljutomer, katero pokriva Zdravstveni dom Ljutomer. Helikopter, ki poleti z letališča Edvarda Rusjana v Mariboru, do Ljutomera potrebuje manj kot 15 minut.

Prvič je helikopter posredoval lani februarja, ko je šlo za transport nenadno hudo obolele osebe v UKC Maribor, aprila je posredoval pri delovni nesreči na cesti Križevci pri Ljutomeru - Veržej, maja je posredoval v Mali Nedelji, junija v Ljutomeru, julija v Bodislavcih, v začetku avgusta je posredoval ob nesreči motorista na cesti Ljutomer - Križevci pri Ljutomeru, ob koncu avgusta je prevzel obolelo osebo in jo prepeljal v UKC Maribor, v septembru je posredoval v Bučkovcih, oktobra v Ljutomeru ter decembra desetič ponovno v Ljutomeru.

Helikopter bi posredoval tudi ob hujši julijski nesreči v Žerovincih, a je zaradi deaktivacije bombe v Vurberku, zračni prostor bil zaprt.

Spodnji videi prikazujejo posredovanje na različnih lokacijah v Prlekiji, v Ljutomeru ob prevozu obolele osebe, ob delovni nesreči na cesti Križevci pri Ljutomeru - Veržej ter ob prometni nesreči na cesti Ljutomer - Križevci pri Ljutomeru.


Več v Črna kronika