Kuharska delavnica z otroki Vrtca Radenci – Radenski mehurčki in dijaki SŠGT Radenci

Rdeča nit letošnjega sodelovanja je projekt »Od semena, zelenjave, sadja do gibanja in zdravja«

Prlekija-on.net, sobota, 13. januar 2018 ob 13:011
Kuharska delavnica na SŠGT Radenci

Kuharska delavnica na SŠGT Radenci

Vrtec Radenci – Radenski mehurčki v sklopu projekta Ekošola/ekovrtec, že drugo leto sodeluje z dijaki in mentorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Tako smo se z otroki skupine »Smrkci« udeležili kuharske delavnice na omenjeni srednji šoli. Rdeča nit letošnjega sodelovanja je projekt »Od semena, zelenjave, sadja do gibanja in zdravja«. Skupaj smo pripravljali jedi na temo jabolko. Zakaj prav jabolko? Ker so jabolka pomembno sadje v naši prehrani, ker je sveže jabolko idealna zdrava hrana, lahko pa je tudi okusna in sočna obogatitev v katerikoli jedi, tudi v solati. Slednje smo dokazali na letošnji kuharski delavnici s pomočjo dijakov in njihove mentorice, ga. Zdenke Mesarič. Otroci so imeli možnost doživeti izkušnjo kuhanja in hkrati spoznati jabolko kot sadež ali dodatek k jedem za pripravo popolnega obroka.

Aktivno smo sodelovali pri pripravi določenih jedi in se organizacijsko razdelili po skupinah. Tako je nekaj otrok sodelovalo pri pripravi juhe, drugi pri pripravi prilog, mesa, solate in seveda sladice. Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev in prav to nas obdaja v naši neposredni bližini. Gre za lokalni in sezonski pridelek, ki mu v našem vrtcu dajemo posebno pozornost. Namen naše ustanove je, da otrokom privzgojimo vrednoto spoštovanja hrane, ki nam jo daje mati narava v naši neposredni bližini, kar je v sodobnem času šlo že skoraj v pozabo. Prav tako smo si v tekočem šol. letu zastavili niz aktivnosti, ki bodo otrokom omogočala raziskovanje, doživljanje in spoznavanje semen, sadik in plodov skozi dejavnosti na vrtčevskem vrtu, ki je v letu 2017 že obrodil prve sadove. Sodelovanje med otroki iz vrtca in dijaki srednje šole, je čudovita izkušnja, ki obrodi sadove za vseživljenjsko učenje tako majhnih otrok kot tudi otrok v najstniških letih.

Novembra 2017 smo prvič v našem vrtcu obeležili svetovni dan Diabetesa in ta dan poimenovali »DAN JABOLKA V VRTCU.« Jabolko vsebuje veliko vode in nas tudi odžeja, naravni sladkor, ki je v njem, pa nam daje energijo. Vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Strokovne delavke smo skupaj z otroki pripravile različne jedi iz jabolk, ki smo jih na degustacijski dan tudi okusili in se seznanjali z različnimi okusi. Pri tej aktivnosti so sodelovale vse skupine otrok vrtca od 1. do 6. leta starosti. Pristopi in metode dela so bili prilagojeni starostni in razvojni stopnji otrok, ki so bili aktivno vključeni na njim zanimiv in hkrati poučen način. Najbolj veselo je bilo takrat, ko so naše brbončice okušale različne in zanimive okuse iz glavnega živila vseh sestavin – jabolka.

Pripravila: Jasmina Fašalek Paldauf, dipl. vzg.


Več v Najmlajši