Banalen vzrok za pretep, kjer je umrl 25-letnik

Zoper tri osebe je preiskovalni sodnik odredil pripor

Prlekija-on.net, petek, 19. januar 2018 ob 17:22
Miran Šadl in Robert Munda

Miran Šadl in Robert Munda

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je na novinarski konferenci predstavil dosedanji potek kriminalistične preiskave množičnega pretepa v Mariboru, ki se je zgodil, 7. januarja, na Vodnikovem trgu.

Z ogledom kraja dejanja, ki ga je vodil dežurni preiskovalni sodnik in prvimi zbranimi dokazi in obvestili, je bilo ugotovljeno, da je po zaprtju enega od gostinskih lokalov na Vodnikovem trgu, prišlo do verbalnega spora med skupino moških iz Maribora in skupino iz območja Celja. Skupina iz območja Celja, v kateri je bilo 9 oseb, je namreč pred krožiščem vstopala v vozilo. Za njimi se je z vozilom pripeljala skupina petih Mariborčanov. Ker niso mogli naprej, so se ustavili nekaj metrov za vozilom Celjanov. Prišlo je do verbalnega spora, ki je generiral napad Mariborčanov in vsesplošni pretep.

V napad Mariborčanov so se vključili še trije moški iz Maribora in okolice, ki so pred tem stali v bližini kioska s hitro prehrano, ki se nahaja zraven vhoda v prej omenjeni lokal. Med njimi je bil tudi moški, ki je bil kasneje posebno hudo telesno poškodovan. Napad in pretepanje je bil tako silovito, da so se napadeni branili in pretepali vendar kmalu razbežali.

V času, ko je napad še trajal, je na mestu, kjer je bil pretep, zaboden, za enim od vozil, obležal moški iz okolice Maribora. Na tleh ležečega sta ga opazila dva očividca dogajanja. Nudili so mu pomoč in obvestili reševalce.

Preiskava dogodka poteka v dveh smereh. Ena je kaznivo dejanje Nasilništva in drugo kaznivo dejanje Posebno huda telesna poškodba s smrtjo, saj je v napadu in pretepu 25-letni Mariborčan utrpel posebno hudo telesno poškodbo, zaradi katere je bil hospitaliziran v UKC Maribor, kjer je kasneje umrl. S preiskavo okoliščin, kdo od udeležencev pretepa ga je tako hudo telesno poškodoval, intenzivno nadaljujejo.

Zoper tri osebe je preiskovalni sodnik odredil pripor
Do sedaj so zaključili del, ki se nanaša na Nasilništvo. Tako so mariborski kriminalisti 17. 1. 2018, ob 19.00, s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli tri osumljence, stare 28, 35 in 44 let, vsi so iz območja Maribora. Moški so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja Nasilništva po 296/II-I čl. Kazenskega zakonika (KZ-1) s tem, da so skupaj s še štirimi sostorilci napadli in pretepli skupino moških in žensk iz širšega območja Celja, ki so se po obisku omenjenega kluba odpravljali domov. Vsi privedeni so bili že večkrat obravnavani za različna kazniva dejanja z elementi nasilja.

Predkazenski postopek v tej zvezi je vodilo in aktivno usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Zoper vse tri je bilo 17. 1. 2018 odrejeno sodno pridržanje, 18. 1. 2018 pa so bili zaslišani pri preiskovalnem sodniku, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Do sedaj so opravili več kot sto razgovorov z osebami, ki bi o dogodku in kaznivih dejanjih lahko nudile koristne podatke, več zasegov predmetov, eno hišno preiskavo, več poligrafskih testiranj, pridržanj in drugih procesnih opravil skladnih z Zakonom o kazenskem postopku, v zvezi česar se izvaja več forenzičnih preiskav, tudi s pomočjo Nacionalnega forenzičnega laboratorija v Ljubljani. Tako so zavarovali ustrezne dokaze, ki jih je potrebno obdelati in ovrednotiti, da bi lahko uspešno zaključili tudi še potekajočo preiskavo, ki je prav tako v zaključni fazi.



Več v Črna kronika