Oživelo je delo v muzeju žganjekuhe

Žganjekuha iz sadja smokve

Prlekija-on.net, petek, 26. januar 2018 ob 17:24
Prikaz žganjekuhe v Odrancih

Prikaz žganjekuhe v Odrancih

Pred leti je občina Odranci na jugozahodni strani naselja Odranci nasproti potočnega mlina na potoku Črnec zgradila muzej žganjekuhe, ki je namenjen ohranjanju naravne in kulturne dediščine občine Odranci. Projekt izgradnje je bil delno sofinanciran s strani Lokalne akcijske skupine »Las Pri dobrih ljudeh«. Muzej žganjekuhe je pokrit z rženo slamo, v notranjosti pa sta dva večja bakrena kotla za žganjekuho. Občasno namreč v teh jesenskih dneh v žganjekuhi v Odrancih zadiši po domačem žganju, ki se kuha na stari tradicionalni način.

Prirejen prostor za prikaz žganjekuhe je lepo urejen, kajti v njem je miza, ki je namenjana za tistega, ki opravlja to delo žganjekuhe, ali pa naključne obiskovalce žganjekuhe. V odranski žganjekuhi namreč na nekdanji način prikazujejo kako se naravno prideluje domače žganje. Člani Društva vinogradnikov in sadjarjev Odranci tako obiskovalcem večkrat na slikovit način prikažejo žganjekuho. Nekoč so kmetje za potrebe žganjekuhe celo leto nabirali domače sadje, katero so dali »kvasit« v različne posede in žganjekuha se je namreč največkrat opravljala v zimskem času, ko je bilo na kmetih največ časa. Tokrat pa so v odranski žganjekuhi žganje pridelovali iz smokve, ki so jih kar nekaj kilogramov nabrali po odranskih domačijah. Sicer pa se lahko v odranski žganjekuhi pripravlja žganje iz različnega sadja in sicer iz tropinovca grozdja, jabolk, hrušk in vina.

Kot so povedali odranski vinogradniki, so hoteli občanom in ostalim obiskovalcem ponuditi nekaj novega in tokrat žganje iz smokve, pri čemer so jim na pomoč priskočili Odrančani in za žganjekuho prispevali kar 100 kg smokve. Dela v žganjekuhi sta se lotila vinogradnika Štefan Borovič in Dejan Celec, ki sta najprej z suhimi drvmi zakurila kurišče pod kotlom. Najprej je ob določeni temperaturi priteklo 30 litrov »plaviša«, kajti v »plavišu« je več kot sto voltov alkohola. Ob koncu žganjekuhe so pridelali okoli 20 litrov žganja smokve. Vsi, ki so poskusili žganje smokve so bili nad njim presenečeni. Pridelano žganje bodo odranski vinogradniki namenili za različne prireditve, nekaj pa ga bodo podarili občini Odranci, katero bo namenila za protokolarne namene. Prikaz žganjekuhe so si z velikim zanimanjem ogledali domačini in mladi. Dejan Celec je namreč vešč žganjekuhe, Štefan Borovič pa mu je ob tej priložnosti priskočil na pomoč.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje