Plavček Osnovne šole Veržej zlat na državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava

Učenci z mentoricama so že obstoječe turistične in kulturne vsebine, ki jih ponuja Občina Veržej oblikovali v nov dvodnevni turistični produkt z naslovom Predpraznično doživetje v Plavčkovi deželi

Prlekija-on.net, torek, 27. marec 2018 ob 19:05
Plavček Osnovne šole Veržej

Plavček Osnovne šole Veržej

V letošnjem šolskem letu je Turistična zveza Slovenije razpisala že 32. Državni festival in tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava. Festival je sestavni del projekta Turizmu pomaga lastna glava in je vključen v program Znanje, mladi in turizem. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Na letošnjem festivalu, katerega tema je bila Kultura in turizem, so sodelovali tudi učenci Osnovne šole Veržej: Stela Erjavec, Živa Grantaša, Niko Kuzma, Klara Movrin, Ambrož Prašiček, Nuša Senčar, Tamara Svatina, Lara Svenšek in Maša Škrget. Učenci z mentoricama, Klavdijo Petovar in mag. Ksenijo Seršen, so že obstoječe turistične in kulturne vsebine, ki jih ponuja Občina Veržej oblikovali v nov dvodnevni turistični produkt z naslovom Predpraznično doživetje v Plavčkovi deželi. Turistični produkt so umestili v predpraznični božično-novoletni čas, saj se takrat v Veržeju zvrsti veliko kulturnih dogodkov in tudi turistov je v Veržeju in okolici veliko. Da pa bi bil sam turistični produkt oz. ponudba privlačnejša za otroke, so dodali maskoto Plavčka.

In zakaj Plavčka? Ker so ob reki Muri ohranjene največje površine poplavnih, močvirnih in obrežnih gozdov v Sloveniji in ker je tukaj dom številnih rastlin in živali. Tukaj je tudi eno redkih bivališč žabe plavčka v Sloveniji. Ta poseben žabec plavček nekaj dni v letu, v času svatovanja svojo barvo spremeni v modro. Ob Muri pa si ta dvoživka ime deli še s plavajočo praprotjo in vrsto sinice.

Ker pa vsi ljudje radi praznujemo in se veselimo praznikov, o njih pa vendarle velikokrat premalo vemo, so se učenci odločili, da se bodo v turistični nalogi nekoliko globlje posvetili praznovanju božiča. Učenci menijo, da imamo ljudje do praznikov in praznovanj še dandanes poseben odnos, saj omogočajo posamezniku, da vsaj za kratek čas pozabi na vsakdanje skrbi in težave. Hkrati pa ugotavljajo, da so nekoč vsebine praznikov mnogo bolje poznali in da so dandanes temelje praznovanj prekrili nevednost, tehnologija in potrošništvo.

V svoj produkt so učenci z mentoricama zajeli vse zanimivosti in posebnosti Veržeja. Spominski sobi Slavka Osterca in dr. Frana Kovačiča, spomenik Slavka Osterca in doprsni kip dr. Frana Kovačiča, cerkev sv. Mihaela, najstarejši spomenik v Veržeju Marijin steber in Babičev mlin. V produkt pa so vključili tudi dogodke, ki se odvijajo v Občini Veržej v predbožičnem času: razstavo jaslic v Centru DUO, božični koncert Kulturnega društva »Slavko Osterc«, božično vas Banovci, rokodelske delavnice v Centru DUO in še kaj. Ker je oblikovana ponudba namenjena družinam, bi le-te nastanili v Penzionu Mavrica v Marijanišču, ki nudi tudi možnost animacije za otroke v samem Marijanišču, mogoč pa je tudi obisk Term Banovci.

Ker je projekt Turizmu pomaga lastna glava zajemal poleg turistične naloge tudi predstavitev naloge na turistični tržnici, so učenci za namen predstavitve z likovnim pedagogom Marijanom Šadlom izdelali maskoto Plavčka, lampijončke, ki spominjajo na božično vas Banovci, glinene žabe in magnete z motivom Plavčka. Za lažjo predstavitev Veržeja z znamenitostmi so učenci izdelali zemljevida in zloženko. Pod mentorstvom računalničarja Saša Hladna so učenci foto-video krožka posneli 15 minutni film o znamenitostih Veržeja, otroci vrtca in vzgojnega zavoda pa so prispevali jaslice iz ličja. Učenci so za svojo turistično nalogo, tržnico in predstavitev svojega produkta na tržnici v Mariboru, ki je potekala 20. marca 2018, prejeli zlato priznanje. Ponovno pa se bodo predstavili na tržnici v Mariboru 17. aprila 2018.


Več v Kultura in izobraževanje