Hrošči zaznamovali velikonočni ponedeljek v Slovenskih goricah

Letošnja 14. velikonočna Zajčkova vožnja je potekala po Apaški in Ščavniški dolini

Prlekija-on.net, sreda, 4. april 2018 ob 08:11
14. velikonočna Zajčkova vožnja

14. velikonočna Zajčkova vožnja

Na lep in sončen velikonočni ponedeljek so na skrajnjem severovzhodu države potekale številne prireditve in dogodki, ki so pritegnili mnoge državljane. In podobno kot že 13 minulih let, je tudi letošnji praznični dan na širšem radgonskem območju minil v nadvse zanimivem "potepanju" ljubiteljev hroščev. Na vrsti je namreč bilo tradicionalno, 14. srečanje lastnikov znamenitih hroščev, v organizaciji VW - Keeeber kluba Murska Sobota. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanje, ki je potekalo večinoma na območju Gornje Radgone, od samega mesta, ter po Apaški in Ščavniški dolini. Vse skupaj je minilo v zanimivem druženju ljubiteljev omenjenih vozil, katere so med panoramsko vožnjo ter zlasti na številnih postankih, občudovali mnogi domačini.

Člani omenjenega kluba ljubiteljev in lastnikov hroščev, zraven jih je več deset, a se število zaradi dragega vzdrževanja vozil, znižuje, so se namreč že pred trinajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo realizirati na velikonočni ponedeljek. In tako je bilo tudi tokrat, ko je prišlo več kot 100 udeležencev, z natanko 49 starimi, toda lepo ohranjenimi ter tako in drugače predelanimi lepotci - hrošči. Vsekakor so tudi tokrat na potepanje prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije, ter tudi iz sosednjih držav Avstrije, Madžarske in Hrvaške, ter celo iz Nemčije. Letošnje zanimivo potepanje hroščev se je, v ponedeljek, 2. aprila, zgodaj dopoldan, začelo z zbiranjem pri "Andy - baru" v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem, v jutranjih urah dodobra napolnili ulice mesta Gornje Radgone. Sodelujoči VW hrošči so nudili tudi posebne modele, med katerimi so vsaki po svoje izstopali. Nekateri lastniki so celo zamenjali VW motor s Porsche-jevim. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti ter klasični VW kombiji, med njimi tudi najstarejši udeleženec tokratne zajčkove vožnje, letnik 1959, najstarejš hrošč pa je bil leto dni mlajši - letnik 1960... Po močnem zajtrku "Pri Andyju" se je kolona hroščev, ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po mestu Gornja Radgona. In ni se dolgo čakalo na postanek, in sicer na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar iz Pikapolonice. Sledila je vožnja po regionalki v smeri Maribora, a le do Podgrada, kjer je kolona zavila po drugi regionalki Podgrad - Šentilj. Že nekaj kilometrov vožnje po Apaški dolini, so hrošči v Lutvercih zavili proti Plitvici, kjer je bil daljši postanek in pogostitev v tamkajšnji okrepčevalnici "Pri Urški".

Vesela karavana je pot nadaljevala proti Lomanošam, nato čez Plitvički Vrh, do Spodnje Ščavnice in Ihove, pa levo proti Negovi in naprej do Cogetincev, kjer je postanek bil pri Maistrovem razglednem stolpu pri Molnarju. Seveda tudi tam ni manjkala pogostitev in okrepčilo, saj so Molnarjevi znani po odlični pripravi hrane in mesnih izdelkih. Pozno popoldan je bilo potrebno spet zaviti proti Gornji Radgoni, in sicer skozi Spodnje Ivanjce in preko Janževega Vrha do Ptujske Ceste, kjer je v Pizzeriji in pivovarni "Kostanj" potekalo prisrčno družabno srečanje s poznim kosilom in zaključkom letošnje, 14. Zajčkove vožnje. 

Predsednik društva VW old-timerjev Keeeber kluba, Stanko Šernek, nam je med drugim povedal, da najstarejšega izmed hroščev v klubu, z letnico 1960, poseduje David Šebjan iz Rakičana. Tudi sicer so vsi ti avtomobili iz obdobja med 1960 do 1980. So popolnoma normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo čez vso leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je v tem primeru škoda, saj jih zima uniči. "Tako so uradni začetki voženj v času Velike noči ali po naše Zajčkova vožnja in vse tja do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah, v katerih se udeležujemo srečanj tudi sami. Letos bomo imeli že 26. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub obstaja v Murski Soboti že od 1993", je med drugim povedal Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov hroščev. Tako povprečen "hrošč" porabi med 7 do 8 litrov bencina na prevoženih 100 km. Moč motorja pa se vrti med 1100 do 1300 obratov na minuto. Enako se še danes da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele za te avtomobile.

Kakorkoli že, pozno zvečer je "Pri Kostanju", na Ptujski Cesti, sledilo slovo in obljuba, da se prihodnje leto, na velikonočni ponedeljek, vsi spet srečajo na že 15. zajčkovem potepanju, a na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone. Posebno zadovoljen pa je bil tudi Dejan Sterniša - Leteči, eden glavnih organizatorjev dogodka, ki ne žali nobenega napora, ko so na koncu vsi udeleženci zadovoljni z druženjem in potepanjem.



Več v Družabno