Tudi letos bo v Baški počitnikovalo na stotine mladih Prekmurcev in Prlekov

ZZZS bo prispeval 260 evrov za vsakega otroka; Brezplačne počitnice tudi za otroke zaposlenih v nekaterih podjetjih

Prlekija-on.net, sreda, 11. april 2018 ob 06:41
Baška

Baška

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se zaveda kaj za otroke pomenijo lepe počitnice, se ne bo izneveril tradiciji niti v letu 2018. Pravzaprav je pomoč ZZZS, v času ko je socialna stiska mnogih družin še vedno visoka, potrebna bolj kot kadarkoli doslej. In zato bo ZZZS letos že tradicionalno sofinanciral zdravstveno letovanje otrok iz vse države, ki so po strokovnem mnenju zdravnikov šibkejšega zdravja. Za letovanje skupaj 6.648 otrok do 15. leta starosti iz vseh regij bo zavod prispeval 1,730 milijona evrov, kar je malenkost več kot lani. Organizatorji letovanj, predvsem gre za društva prijateljev mladine, ki jih je skupaj 47, zavod pa jih je izbral z razpisom, bodo pri izbiri otrok za letovanje poleg mnenj zdravnikov upoštevali tudi socialni položaj njihovih družin. Skoraj desetina omenjenih otrok izvira iz pomurske regije, kjer je socialna stiska še bolj opazna kot po nekaterih drugih območjih po državi.

Kot pravi direktor organizacijske enote ZZZS Murska Sobota Ivan Tibaut se zanimanje za zdravstveno letovanje otrok iz leta v leto povečuje; seveda najbolj v gospodarsko nerazvitih okoljih in povsod tam, kjer je največ brezposelnih delavcev. To velja zlasti za pomursko regijo, kjer je ZZZS za zdravstveno letovanje 581 (UE Gornja Radgona - 100, UE Lendava - 112, UE Ljutomer - 92 in UE Murska Sobota - 277) otrok namenil 151.120 evrov. Tibaut pravi, da za enajstdnevno (deset nočitev) letovanje pomurskih otrok v mladinskem počitniškem domu v Baški na otoku Krku, prispeva ZZZS 260 evrov na otroka. V Društvu prijateljev mladine Murska Sobota, ki je bilo tudi letos izbrano za organizatorja letovanja, so veseli, da zavod spet pomaga pri organizaciji letovanja za otroke. Polna cena letovanja, vključno s prevozom, kompletno prehrano, zavarovanjem in organizirano zdravniško službo, je 350 evrov, kar pomeni, da bodo morali starši primakniti po 90 evrov. Seveda bodo za nekaj otrok potrebna sredstva primaknile tudi lokalne skupnosti, zanimivo pa tudi nekatere gospodarske družbe. Pri tem je še posebej znana radgonska družba Reflex, ki običajno prav tako v mladinskem domu v Baški, poskrbi za celotno plačilo nekaj otrokom svojih delavcev. Prav tako bodo v Skupini Panvita tudi letos omogočili letovanje v Baški približno stotim otrokom svojih delavcev..., kar pomeni, da bo v Baški tudi letos počitnikovalo nad 700 mladih Prekmurcev in Prlekov.

Kot nam je povedal Dušan Zagorc, predsednik DPM Gornja Radgona, ki tudi letos skrbi za organizacijo zdravstvenega letovanja "Baška 2018", se slednjega "lahko udeležijo le tisti otroci in šolarji, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (najmanj dvakrat v času od 31.1.2017 do 28.2.2018) ali so bili pogosteje bolni (zapis v medicinski dokumentaciji več kot dvakrat v času od preteklega razpisa)", je dejal Zagorc.



Več v Kultura in izobraževanje