Tako so se gasilci ponovno morali »prebijati« do kraja prometne nesreče

Na štajerski avtocesti sta se zgodili dve prometni nesreči, kjer so bila udeležena tovorna vozila, gasilci pa so se ponovno morali do kraja prometne nesreče stežka prebijati zaradi nepravilne razvrstitve vozil

Prlekija-on.net, torek, 24. april 2018 ob 08:02
Vožnja do kraja prometne nesreče

Vožnja do kraja prometne nesreče

V ponedeljek sta se na štajerski avtocesti zgodili dve prometni nesreči, kjer so bila udeležena tovorna vozila. Gasilci pa so se ponovno morali do kraja prometne nesreče stežka prebijati zaradi nepravilne razvrstitve vozil, kar si lahko ogledate v spodnjem videu. Lani so se do prometne nesreče podobno "prerivali" tudi radgonski gasilci.

S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

Oglejte si tudi zloženko o pomenu pravilnega razvrščanja ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti.

V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti med kolonama takoj vzpostavite reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Na prehitevalnem pasu zapeljite čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča, na voznem pasu pa čim bolj desno, tudi na odstavni pas - to od 14. oktobra 2017 dovoljuje sprememba zakona o pravilih cestnega prometa.

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.



Več v Črna kronika